Het vogelobservatiescherm in betere tijden.
Het vogelobservatiescherm in betere tijden. Foto: Dorus Duits

Vandalen vernielen vogelobservatiescherm Surfplas


REEUWIJK - Vandalen hebben vorige week het fraaie vogelobservatiescherm aan de Lecksdijk in brand gestoken.

Het houten bouwwerk is inclusief de funderingsbalken volledig verloren gegaan en ook de naastgelegen boom liep grote schade op. Deze daad gaat de gemeenschap duizenden euro’s kosten en betekent een klap voor de vele natuurliefhebbers die van het scherm gebruik maken.

Met de brand zijn ook de fraai beschilderde luiken van het scherm verloren gegaan. Bodegraver en vogelkenner Dorus Duits had de luiken met veel liefde van schilderingen van vogels voorzien, maar ook daar is niets van over. Dorus laat het er echter niet bij zitten. “Ik wil graag vooruit kijken en zal de Groenalliantie en de gemeente benaderen om nog voor de herfst het scherm te vervangen door een hufterproef exemplaar. Ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt, want beide instanties hebben (natuur)educatie hoog in het vaandel staan en daar horen dit soort voorzieningen bij. Ik breng op mijn beurt met plezier weer wat fraaie vogelschilderijen aan.”

Het Dorpsteam Sluipwijk en Plassengebied is nog steeds op zoek naar de vandalen. Heeft u iets gezien? Meld dit op www.meldmisdaadanoniem.nl of via tel. 0800-7000. Ook gaat het dorpsteam een crowdfundingsactie opzetten om dit vogelobservatiescherm opnieuw op te bouwen. Meer weten? Houd www.sluipwijk.dorpenwijk.nl in de gaten.

Tekst en beeld: Bert Verver

De schamele resten van het vogelobservatiescherm.