Weideveld voert de boventoon in inspraakraad


BODEGRAVEN - Er waren meerdere insprekers die tijdens de inspraakraad aandacht vroegen voor een onderwerp, maar het grootste gedeelte van de vergadering ging over de problemen in de wijk Weideveld.

Hoewel een week eerder uitvoerig was stilgestaan bij de problematiek van de Warmte Koude Opslag (WKO) in de wijk, vroeg een drietal bewoners tijdens de inspraakraad opnieuw aandacht voor de daar heersende problemen.

Uitgebreide analyse

Als eerste inspreker over Weideveld had Levi Hogendoorn een 52 pagina’s lange analyse gemaakt met daarin een overzicht van de ontwikkelingen in de wijk sinds 2012. Zijn analyse, die los staat van de WKO, werd ondersteund door beeldmateriaal van de knelpunten in de wijk op het gebied van verkeersveiligheid, groenaanleg, speelgelegenheid en het beheer van de openbare ruimte.

Veel knelpunten waren volgens de betrokken wijkbewoner niet nodig geweest als vanaf het begin het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan leidend waren geweest bij de ontwikkeling van de openbare ruimte. Levi verweet wethouder Oskam op persoonlijke titel te handelen en toezeggingen te doen zonder daarbij de wijkbewoners te betrekken. Hij riep het college op zo spoedig mogelijk iets te doen aan de onveilige situaties en daarvoor, samen met bewoners en wijkteam, een plan van aanpak op te stellen met concrete afspraken.

WKO

Op persoonlijke titel werd door Arjan van Beijnum opnieuw aandacht gevraagd voor een daadkrachtige aanpak van de problemen met de WKO. Hij was er niet van overtuigd dat de stappen die de gemeente wil zetten ook gaan werken. Hij verweet het college een gebrek aan daadkracht en dossierkennis en riep de bestuurders op in gesprek te gaan met de bewoners en de oplossingsrichtingen bij te sturen.

Verwijten over de behandeling van het dossier kwamen ook uit de mond van Rina Hampel namens de Stichting WKO wijk Weideveld. Zij voelde zich daarbij gesteund door de motie die de raad in maart aannam over de problematiek. Ze wees erop dat de uitslag van de tweede enquête ‘om te huilen’ was en dat er hartverscheurende opmerkingen zijn gemaakt. Meerdere huishoudens hebben inmiddels aangegeven door het slechtwerkende systeem te overwegen te verhuizen of hebben het systeem uitgezet vanwege de hoge kosten. Ook Rina riep op tot samenwerking tussen gemeente en bewoners en tot een open communicatie. Beide insprekers lieten overigens duidelijk merken dat het vertrouwen in de exploitant Eteck van het systeem tot onder het nulpunt was gedaald.

De meeste raadsleden kenden de problemen al. Merel van Dijk (GroenLinks) deed een oproep aan de wijkbewoners om zich qua verkeerssnelheid te matigen, maar volgens Levi was die oproep niet nodig geweest als de wijk volgens afspraak zou zijn ingericht. Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) zag in de problemen ook een communicatieprobleem, mede omdat er verschillende wethouders bij de wijk betrokken zijn. Elly de Vries (D66) stelde vast dat de gemeente wel kwam praten, maar dat er vervolgens niks werd gedaan met de toezeggingen. Zij deed daarbij de suggestie de burgemeester, die sinds kort het onderwerp ‘burgerparticipatie' in zijn portefeuille heeft, in te schakelen om het proces vlot te trekken.

Andere insprekers

Voordat het gesprek zich toespitste op Weideveld, vroeg Jan Visser namens de bewonersgroep Blij-vers uit De Meije de gemeente om het perceel Meije 129 te oormerken voor seniorenwoningen. De initiatiefnemers willen op dat perceel op kleine schaal geschikte woningen realiseren voor senioren, zodat zij hun leven langdurig in hun vertrouwde buurtschap kunnen voortzetten.

Dick Hoogendoorn van de Plus-supermarkt in Waarder liep vooruit op het nog te behandelen raadsvoorstel ‘supermarktstructuur’. Hij schetste de problematiek van zijn bedrijf in de dorpskern van Waarder en bracht de wens over om zo snel mogelijk te verhuizen naar de nieuw te ontwikkelen locatie Poort van Waarder.

Namens het wijkteam Bodegraven-Noord presenteerde Erna Zoomers uit onvrede over de huidige gang van zaken een uitgebreide visie op parkeren en circuleren in hun buurt. Het wijkteam benadrukte dat het belangrijk is dat er een toekomstbestendig plan komt voor de lange termijn waarmee de problematiek echt opgelost wordt, want nu blijft het bij ‘pleisters plakken’.

Tekst: Bert Verver