Pieter Bieren, boswachter beheer Groene Hart bij Staatsbosbeheer.
Pieter Bieren, boswachter beheer Groene Hart bij Staatsbosbeheer. Foto: Pieter Bieren

Haal de vogels in je tuin met een nestkast


REEUWIJK - Binnenkort is het Vaderdag, een moment om iets samen te doen met je vader. Zoals het bouwen van een nestkastje voor vogels! Pieter Bieren, boswachter beheer Groene Hart bij Staatsbosbeheer, heeft een handleiding voor je beschikbaar en vertelt over zijn werk in de Reeuwijkse en Goudse Hout. Veel

knutselplezier!

Pieter is nog niet zo lang boswachter bij Staatsbosbeheer, pas sinds 1 maart van dit jaar. Als boswachter zorgt Pieter voor het onderhoud van gras en bomen, maar ook voor het onderhouden van de recreatievoorzieningen, zoals bankjes en informatieborden. Ondanks de korte tijd dat hij hier aan het werk is, is ons deel van het Groene Hart hem al heel vertrouwd. Pieter: “Het is een open gebied met veel agrariërs en water. De combinatie van graslanden, met daarin kruiden en bloemen, en sloten, met planten zoals krabbescheer, maken dit gebied bijzonder.”


Vogels

Denk je aan de natuur in Bodegraven-Reeuwijk, dan denk je aan plezier op het water en

wandelingen door de polders. Maar ons gebied heeft heel wat meer te bieden. Het is bijvoorbeeld een paradijs voor vogels. ’s Winters en ’s zomers strijken ze in grote getale neer. Pieter en zijn collega’s doen er alles aan om de natuurwaarden in ons gebied goed te houden. Ze zorgen voor een afwisselend landschap dat voor vogels aantrekkelijk is. Het zorgt namelijk voor meer insecten en die lusten vogels graag!


Nestkastje

Om meer vogels in je eigen achtertuin te krijgen, dien je te zorgen voor afwisseling in bomen, struiken en planten. Aantrekkelijk voor vogels zijn knotwilgen of kleine struikjes, fruitbomen en kruiden. Je kunt daardoor bezoek krijgen van mezen, spreeuwen, ringmussen of de winterkoning. En een nestkastje is voor vogels ook erg fijn. Niet alleen in het broedseizoen - dat voor de meeste vogels inmiddels bijna voorbij is - maar ook in de winter. Dan dient het als bescherming.

"Zelf een nestkast maken is superleuk om te doen," zegt Pieter. Maar waar moet je op letten als je een nestkast maakt? "Je moet nadenken over de plek in de tuin waar je hem kunt ophangen. De katten moeten er niet bij kunnen, hang hem dus een beetje hoog van de grond. Ook de regen moet er niet in kunnen slaan. Een makkelijke aanvliegroute is ook belangrijk, niet een sluip-door-kruip-doorroute dus. En hang het nestkastje ergens op waar je hem ook vanuit huis kunt zien.”


Handleiding

Bij dit artikel vind je een handleiding voor een ‘gewone’ nestkast. Je moet nog wel zelf bepalen waar de opening komt en hoe groot je die maakt. Die opening bepaalt ook welke soort vogel in de nestkast kruipt. Pieter: “Vogels kruipen natuurlijk niet gelijk in de nestkast. Ze moeten even wennen. Maar als ze weten dat ze voedsel kunnen vinden in jouw achtertuin, dan is de kans groot dat ze van de nestkast gebruik gaan maken.”

En als er een vogel in de nestkast zit, bijvoorbeeld om te broeden, dan is de tip van Pieter om het deksel zo te maken dat je hem los kunt maken om in de nestkast te kijken nadat de jonge vogels uitgevlogen zijn. Ook kun je het kastje schoonmaken nadat erin gebroed is. Wel voorzichtig doen natuurlijk, want anders verstoor je de vogel(s)!

Tekst: Stefanie Peters

Beeld: Staatsbosbeheer




Afbeelding
Afbeelding