Afbeelding
Foto:

Financiën in crisistijd!

De komende weken gaat het gemeentebestuur aan de slag met de kaders voor de begroting van het jaar 2021 en de jaren daarna; de kadernota. In deze onzekere tijden een hele opgave.

Gaat de coronacrisis ook de gemeentelijke financiën raken? Ongetwijfeld. In welke mate is nog moeilijk te voorzien. Onze gemeente heeft de laatste jaren een sluitende begroting gekend, maar we kennen ook grote tekorten op onder andere de jeugdzorg. De laatste jaren zijn die betaald uit de opbrengsten door de verkoop van gronden. Echter raken deze grondposities ook een keer op! Hoe gaan we onze begroting dan sluitend krijgen? We staan voor onder meer de volgende vragen: Gaan we geplande investeringen in scholen, voorzieningen, wegen, energietransities, enz. heroverwegen? Of vertragen? Moeten de belastingen omhoog of kunnen deze op hetzelfde niveau blijven? Zijn er mogelijkheden om te bezuinigingen zonder dat wij direct vitale delen van onze lokale samenleving raken? Of is het juist nu zaak om te investeren in infrastructuur en gronden voor nieuwbouw en laten we daarmee de leningen weer oplopen? Allemaal voorbeelden van relevante vragen waarvoor wij ons de komende periode gaan buigen.

Ik kan mij voorstellen dat het bovenstaande wat somber overkomt. Ik vrees dat wij lastige keuzes moeten gaan maken.

Het is binnen de SGP een gewoonte om geplande bijeenkomsten in publicaties of uitnodigingen altijd te voorzien van de afkorting D.V. Deze afkorting staat voor Deo Volente en betekent ‘Zo God het geeft’. Daarmee belijden wij de voorzienigheid van God en de broosheid van ons leven. Wat wij denken, wat de mensheid denkt te kunnen plannen, is niet onze autonome bevoegdheid. De coronacrisis is daar een voorbeeld van. Het is mijn overtuiging dat het nodig is, juist in deze tijd, om vanuit dat besef kaders te stellen. Deo Volente!


Johannes Mattiesing, Raadslid SGP