Afbeelding
Foto: Wim de Boevere

Facelift voor NH Kerk in Waarder

WAARDER - De steigers staan nog rond de NH Kerk in Waarder, want het gebouw krijgt een flinke opknapbeurt. De verwachting is dat dit project door de fa. Rost uit Haastrecht nog voor de aankomende bouwvak kan worden afgerond.


Het huidige kerkgebouw van de NH Kerk in Waarder heeft al een lange geschiedenis. Een eerste datering van een gebouw stamt uit omstreeks 1100. Dat originele gebouw is er niet meer, want in 1514 is door de binnenvallende Geldersen vrijwel het volledige dorp, inclusief het toen aanwezige kerkgebouw, platgebrand. Daarna heeft het herstel of de herbouw een flink aantal jaren geduurd. Het kon pas omstreeks 1540 worden afgerond.


In de loop der eeuwen zijn er nog wel meerdere veranderingen aan en in het gebouw doorgevoerd. De meest zichtbare daarvan was het plaatsen van een achtkantige torenspits omstreeks 1726. Later, zo rond 1775, is de toren op het dak gezet en is ook de rest van de kerk nogmaals opgeknapt. De luidklok in de toren uit 1443 is in 2008 verwijderd voor een grote onderhoudsbeurt en daarna weer teruggeplaatst.


Renovatieproject

Er mag dus wel worden vastgesteld dat dit kerkgebouw een lange en unieke geschiedenis heeft. Het is dan ook niet zomaar dat het op de lijst van historische rijksmonumenten staat. Voor de kerk loopt er in samenwerking met Monumentenwacht sinds 2018 een project waarin wordt gewerkt aan het opknappen en groot onderhoud. Het project loopt zes jaar en wordt bekostigd met de Subsidie Instanthouding Monumenten.


Half april van dit jaar is gestart met renoverende werkzaamheden aan de houten sponningen en met het vervangen van het aangetaste glas in de markante ramen. Al de oude stopverf en het glas wordt verwijderd en de sponningen en het uitgebreide, fijnere framewerk worden waar nodig hersteld, zorgvuldig schoongemaakt en opnieuw van een duurzame verflaag voorzien. De ramen die reeds zijn afgewerkt zien er weer bijzonder fraai uit.

Tekst en beeld: Wim de Boevère