Afbeelding
Foto:

'Doneer je drankje' aan het Rode Kruis

BODEGRAVEN – De vrijwilligers van het Rode Kruis staan altijd en overal voor ons klaar. Ze geven reanimatiecursussen, verlenen eerste hulp bij evenementen en doen nog veel meer. Ook in de coronacrisis gaan de werkzaamheden van de vrijwilligers van het Rode Kruis onverminderd door, alleen niet zoals ze gewend zijn. Bestuurslid en vrijwilliger Floris Veelenturf: “Ik ben vooral zo ontzettend trots op alle vrijwilligers en hoe zij zich de afgelopen tijd hebben ingezet.”

De vrijwilligers van het Rode Kruis wilden na het uitbreken van de

coronacrisis direct aan de slag. “We wilden iets betekenen voor het zorgpersoneel en de inwoners,” vertelt Floris. De werkzaamheden startten voor de vrijwilligers met het ondersteunen van het callcenter van de GGD. Binnen enkele dagen waren zij overweldigd door alle vragen over het coronavirus en binnen de kortste keren zaten er ook veel vrijwilligers van het Rode Kruis aan de telefoon. Ellen Hendriks was er een van. “Ik vond het heel spannend, want ik had dit ook nog nooit meegemaakt. We kregen uitleg en met onze ervaring konden we veel mensen te woord staan. En als we het antwoord echt niet wisten, konden we het gesprek doorverbinden met een arts.”


Inzameling beschermingsmiddelen

Nadat de drukte weer was afgenomen bij de GGD, zetten de vrijwilligers in Hollands Midden een inzameling op in Bodegraven vanuit het gebouw van het Rode Kruis. Floris: “We zagen heel veel goede initiatieven van mensen die beschermingsmiddelen wilden doneren aan de zorg en met onze inzameling wilden we dit centreren. We deden een oproep en zetten in ons gebouw aan de Koninginneweg een callcenter op. Dit heeft zo’n twee weken geduurd en hier waren vrijwilligers uit heel Hollands Midden bij betrokken. Op het drukste moment hadden we hier wel 35 vrijwilligers aan de telefoon.” Deze actie heeft ruim zes miljoen beschermingsmiddelen opgeleverd. “Zelfs vanuit het hoofdkantoor vonden ze dit een bijzondere actie, want de directeur kwam langs!”


Schokkend

Petra van Dam was een van de vrijwilligers die hulpaanvragen opvolgde vanuit het initiatief Ready2Help. “Hiervoor heb ik een aantal mensen gebeld en andere vrijwilligers zijn bij mensen langs geweest of hebben boodschappen gedaan. Wat ik echt schokkend vond, was hoe weinig sommige mensen eigenlijk buiten kwamen. Sommigen liepen alleen een klein rondje voor de hond en kwamen zelfs voor de boodschappen niet buiten.” Daarnaast hebben vrijwilligers van afdeling Bodegraven ook geholpen in het zorghotel in Bergambacht. Hotel & Restaurant De Arendshoeve was tijdelijk een opvangcentrum voor mensen met het coronavirus. “Het ziekenhuis moest zich toen verdelen over twee locaties, maar zij hadden te weinig personeel. Wij vingen het personeelstekort op door de verpleegkundigen te ondersteunen.”


Lees verder op pagina 3.

Afbeelding