De gedecoreerden (v.l.n.r.) staand: Piet van Velzen, Cor van Dam, locoburgemeester Inge Nieuwenhuizen en Leo Wolswijk. Geknield: Driss Bakkali en Angenieta Kaatee.
De gedecoreerden (v.l.n.r.) staand: Piet van Velzen, Cor van Dam, locoburgemeester Inge Nieuwenhuizen en Leo Wolswijk. Geknield: Driss Bakkali en Angenieta Kaatee. Foto: Bert Verver

Koninklijke onderscheidingen alsnog uitgereikt

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Landelijk zijn vorige week vrijdag de op 24 april reeds toegekende koninklijke onderscheidingen alsnog officieel uitgereikt.

De zes gedecoreerden uit onze gemeente kregen op 24 april de oorkonde met bloemen en taart al thuis uitgereikt door burgemeester Van der Kamp. Door diens ziekte was de eer aan eerste locoburgemeester Inge Nieuwenhuizen om nu de lintjes uit te reiken. Zij bleef daarbij wel op enige afstand en het opspelden van de versierselen geschiedde door een huisgenoot.


Geen smoezen

Door de bijzondere omstandigheden waren er dit jaar geen smoezen nodig om de gedecoreerden naar Zalencentrum De Brug te lokken. De meestal opgewonden sfeer bij deze gelegenheid ontbrak dan ook, toen de locoburgemeester aan haar toespraak begon. Zij deed dat ten overstaan van vijf van de zes gedecoreerden en hun familie en relaties, want de heer Martin Luijk kon door persoonlijke omstandigheden niet aanwezig zijn. Hij krijgt de versierselen later alsnog overhandigd.


Als eerste kreeg de bekende Bodegraver Piet van Velzen de versierselen opgespeld door zijn dochter Carla. De koninklijke onderscheiding was niet zomaar aan hem toegekend. Een indrukwekkende rij vrijwilligerstaken passeerde de revue. Zo was hij veertien jaar voorzitter van de Actie KerkBalans en is hij sinds 2004 voorzitter van de werkgroep Zieken- en ouderenpastoraat van de RK geloofsgemeenschap St. Willibrordus Bodegraven. Het voorzitterschap bekleedt hij ook sinds 2005 bij de Bodegraafse Ouderen Biljartclub, een functie die volgens Inge Nieuwenhuizen op zijn lijf geschreven is. Daarnaast heeft hij veel bestuurlijk werk verricht voor de St. Katholiek Onderwijs Bodegraven en was hij vrijwilliger bij Esto.


De Reeuwijkse Angenieta Kaatee-de Groot kreeg het lintje niet alleen voor haar maatschappelijke betrokkenheid als vrijwilliger, maar ook voor haar verdiensten als directeur van de interconfessionele basisschool De Triangel in Gouda. Geloof, muziek en onderwijs vormen de rode draad in haar leven. Al op 16-jarige leeftijd was zij voorzangeres en organist van het kerkkoor van het vm. St. Jozefziekenhuis. Ook is zij langjarig actief als organist en dirigent bij de Goede Herder in Reeuwijk en bij verschillende koren. Zij is bijna 40 jaar actief in het onderwijs en stond 27 jaar geleden mede aan de basis van de fusieschool De Triangel.


Cor van Dam uit Bodegraven begon als 20-jarige als brandwacht bij het korps Bodegraven. Hij ontwikkelde zich tot bevelvoerder en was vanuit die rol betrokken bij de bekende autocross op Koninginnedag. Van Dam werd een van de eerste officials bij de Nederlandse Triathlon Bond en was vanuit die functie betrokken bij veel landelijke evenementen. Na zijn pensionering werd hij vaste chauffeur op de buurtbus De Meije en vrijwilliger bij Staatsbosbeheer.


Leo Wolswijk (Bodegraven) is al meer dan dertig jaar actief bij voetbalvereniging ESTO. Sinds 1989 is hij verantwoordelijk voor de ledenadministratie van deze bloeiende vereniging. Sinds die tijd organiseert hij ook de klaverjasavonden. Hij was vijf jaar voorzitter van de jeugdcommissie, was algemeen bestuurslid en lid van de jubileumcommissie. Sinds 2017 combineert hij de ledenadministratie met het penningmeesterschap. Van de verwachte afbouw van andere taken is echter nog niet veel terechtgekomen. Deze volbloed verenigingsman werd onlangs door ESTO tot erelid benoemd. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding opgespeld door zijn echtgenote.


Als jongste van het gezelschap kreeg ook Driss Bakkali (Bodegraven) het lintje opgespeld door zijn echtgenote. Inge Nieuwenhuizen memoreerde de grote verdienste van Driss als verbinder tussen mensen met verschillende religies in een tijd dat de samenleving steeds vaker tegenover elkaar staat. Sinds 2005 is hij bestuurslid en woordvoerder van de moskee en hij wordt gezien als een bruggenbouwer tussen de islamitische en niet-islamitische gemeenschap. Als zodanig is hij ook betrokken bij de werkgroep Kerken en Moskee. Daarnaast vervulde hij een belangrijke rol bij de opvang van vluchtelingen enkele jaren geleden en was hij vrijwilliger bij vv Bodegraven.

Tekst en beeld: Bert Verver