Afbeelding
Foto:

Maatjesproject timmert aan de weg

BODEGRAVEN - REEUWIJK - Op 9 en 13 juli hebben ruim 25 vrijwilligers van Samen Sterk elkaar voor het eerst weer ontmoet sinds de coronaperiode, zowel in Reeuwijk-Brug als in Bodegraven. Samen wisselden zij ervaringen uit en bespraken zij belangrijke aspecten van het maatjeswerk. Het was goed om elkaar weer te spreken. De organisatoren kijken tevreden terug op beide bijeenkomsten.


Het project Samen Sterk startte in 2018 als maatjesproject vanuit welzijnsorganisatie SAM met een subsidie van het Oranje Fonds. Inmiddels maakt het integraal deel uit van het werk van SAM. Het maatjeswerk is mogelijk dankzij de inzet van meer dan 70 actieve vrijwilligers, waaronder 6 vrijwillig coördinatoren die het contact onderhouden met zowel vrijwilligers als maatjesvragers.


Ook de Telefoonmaatjes - een nieuwe manier van maatjeswerk, sinds corona - zijn nu deel van Samen Sterk. “Zo komen alle maatjescontacten met elkaar in verbinding te staan. We kunnen hiermee nog beter maatwerk leveren. Dat kan alleen al fijn zijn voor de vrijwilligers onderling, die door het uitwisselen van ervaringen met elkaar, veel van elkaar kunnen leren. Dit werkt door naar de mensen die een maatje krijgen,” aldus Lenny Janssen die als sociaal makelaar betrokken is bij Samen Sterk.


Een vrijwilliger is tijdelijk betrokken bij een maatjesvrager en werkt samen met de maatjesvrager aan één of meerdere doelen. Te denken valt dan aan: nieuwe mensen leren kennen, drempels nemen om aan te sluiten bij een activiteit, meer gaan bewegen of een steuntje in de rug tijdens een lastige periode. Uitgangspunten van Samen Sterk zijn om maatjes te koppelen voor gezelligheid en gelijkwaardig contact, waarbij aandacht is voor het vergroten van zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat de vrijwilliger terzijde staat en ‘er is’ voor de ander. Support geeft, maar het niet overneemt.


Samen Sterk gaat voor de toekomst explicieter inzetten op het werken met doelen bij het maatjescontact. De maatjesvrager en vrijwilliger maken vooraf afspraken over de te bereiken doelen binnen het maatjescontact. Na verloop van tijd bespreken we wat er al bereikt is. Zo is het voor maatjesvrager én vrijwilliger duidelijk ‘waar we het voor doen’.

Samen Sterk… want samen is leuker.