Ellis toont met haar kunstwerk de Reeuwijkse natuur.
Ellis toont met haar kunstwerk de Reeuwijkse natuur. Foto:

'Als ik weet hoe het werkt, dan kan ik het vaak ook maken'

REEUWIJK - Haar hele leven lang maakt zij al gebruik van haar creativiteit, van beeldhouwen tot stencilart. Sinds kort schitteren ook twee van haar kunstwerken in De Spil in Reeuwijk. Over wie dit gaat? Kunstenares Ellis Kon. Zij vertelt over haar talent, haar leermethode en haar ontwerpen voor De Spil.

Met een grote zwaai onthulde directeur Janneke Pillen het nieuwe kunstwerk in De Spil; een collage van handen die bezig zijn. De handen laten de verscheidenheid van Reeuwijk en de diensten van De Spil zien.


Aangeboren creativiteit

"Bij mij in de familie is creativiteit en handig zijn aangeboren," vertelt Reeuwijkse kunstenares Ellis Kon. "Als wij iets zien, kunnen wij het meestal ook maken." Vroeger ontwierp ze al geboorte- of trouwkaartjes. Later, toen haar kinderen geboren waren, kregen de kinderen slaapkamers met een thema. "Ze hebben van alles op de muur geschilderd gekregen, van kastelen en vuurtorens tot dieren." Waar Ellis creatief is met verschillende kunstvormen, is haar tweelingbroer dit met bouwen. "Allebei onze ouders hadden twee rechterhanden, dus wij hebben een kleine voorsprong."


Toch vond Ellis het belangrijk om hierin een opleiding te genieten om zich te ontwikkelen. "Ik wilde graag naar de Kunstacademie in Amsterdam, maar in die tijd gingen meisjes van 17 jaar uit Nijmegen niet alleen studeren in de grote stad. Toen heb ik gekozen voor een opleiding waar ik mijn creativiteit ook in kwijt kon en toch onder de vleugels van mijn ouders bleef: reclametekenaar." Deze opleiding draaide om het oude vakwerk van het ontwerpen van logo’s, het met de hand tekenen van lettertypes en het zetten van lijnen tot op 1 pt nauwkeurig.


In cement gegoten

Na haar middelbare school kwam Ellis in de automatisering terecht en het maken van kunst kwam op een laag pitje te staan. Nadat ze een nieuwe uitdaging aannam in de autobranche kwam ze dan toch in Amsterdam terecht. “Ik startte daar als projectleider voor een aantal automatiseringsprojecten. Naarmate het bedrijf groeide kwam er behoefte aan iemand die de communicatie en vormgeving op zich kon nemen. Dat werd mijn opstap naar creatiever werk.”


Toen Ellis twintig jaar geleden van Leidschendam naar Waddinxveen verhuisde, wilde ze meer aan haar creativiteit werken. "Ik heb toen tien jaar lang wekelijks les gehad van beeldend kunstenaar Josiah Onemu in Waddinxveen. Hier heb ik onder andere geleerd om beelden te maken met cement. Dit zijn vaak lange projecten, maar wanneer het af is, geeft het veel voldoening." Door wisseling van haar baan kwam Ellis vijf jaar geleden in Reeuwijk-Dorp terecht.


Masterclass

Het afgelopen jaar kwam Ellis in aanraking met stencilart, een vorm van graffiti waarbij een sjabloon wordt gebruikt. Ze besloot een masterclass in te volgen in Amsterdam en liet zich inspireren door werken van Blek le Rat en Banksy. "Beiden laten hun art achter op muren. Dit sprak mij direct aan. Ik was erg benieuwd naar de techniek. Toen ik de masterclass volgde, gingen mijn creatieve radartjes draaien. 'Oh, werkt dat zo?' Vervolgens was ik in mijn hoofd al bezig hoe ik deze technieken thuis kon gebruiken."


Lees verder op pagina 3.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het portret 'Covid Nurse', een van de zes portretten in stencilart.
Ellis toont met haar kunstwerk de Reeuwijkse natuur.