Annina bezoekt mevrouw Disseldorp wekelijks.
Annina bezoekt mevrouw Disseldorp wekelijks. Foto: Edith Op de Woerd

Maatjesproject 'Samen Sterk' speelt mooie rol in Bodegraven-Reeuwijk

'Annina brengt kleur in mijn leven'

BODEGRAVEN – Al ruim een jaar brengt de 19-jarige Annina bijna wekelijks een bezoek aan mevrouw Disseldorp in Bodegraven. Mevrouw Disseldorp, Corry voor Annina, is 85 jaar en woont haar hele leven al in Bodegraven. Samen wandelen ze naar het dorp, drinken ze een kop koffie of genieten ze van een lunch. Bovenal delen ze lief en leed met elkaar.

Mevrouw Disseldorp: “Anderhalf jaar geleden zag ik een oproep in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk staan voor het maatjesproject en ik dacht meteen: zal ik daar nou eens een beroep op doen?” En dat deed ze. Coördinatrice Monica van Buren kwam op huisbezoek om de wensen en behoeften in beeld te brengen. Een paar maanden later werd vrijwilligster Annina aan mevrouw Disseldorp voorgesteld en het klikte meteen. Nu, na ruim een jaar, is er een hechte vriendschap ontstaan.


Eenzaamheid

Mevrouw Disseldorp is sinds 10 jaar weduwe. Ze heeft drie zoons en twee kleinzoons. Met haar kinderen heeft ze prima contact. “Maar ze hebben hun eigen leven, hun eigen gezin en hun eigen werk en hebben dus niet altijd tijd voor mij.” Mevrouw Disseldorp miste wat aanspraak, voelde zich soms eenzaam. Haar wensen voor een maatje wist ze duidelijk te formuleren: iemand die samen met haar een spelletje wilt spelen, een stukje wilt wandelen of gewoon wilt kletsen.


Maatje Annina

Annina is een vrouw van 19 lentes jong. Van karakter is Annina een zorgzaam type. Annina: “Ik heb altijd omgekeken naar de kwetsbaren in onze samenleving, of dat nou mensen zijn of dieren. Ik help ze graag.” Annina is al tijdens haar schoolopleiding op zoek gegaan naar een manier om zinvol bezig te zijn. Van belang is voor haar dat er geen geld mee gemoeid is. “Dat er niet ergens iets aan een strijkstok blijft hangen. Het maatjesproject Samen Sterk sprak mij dus meteen aan!”


Ze is blij met haar vrijwilligerswerk als maatje. “Het geeft me voldoening en ik draag iets bij aan het maatschappelijk belang. Maar ik krijg ook levenslessen van Corry die in de afgelopen 85 jaar al heel wat heeft meegemaakt.”


KoningsKoppel

Mevrouw Disseldorp en Annina blijken een perfecte match! Soort van oma met (klein)dochter. Annina kent van huis uit niet echt een sterkte familieband met bijvoorbeeld haar grootouders en heeft dat best gemist. Mevrouw Disseldorp: “Ik heb nu toch nog een dochter gekregen.” Samen babbelen ze heel wat af en gaan ze geen onderwerp uit de weg. “Annina fleurt mijn leven weer op, ik kijk iedere week uit naar haar bezoek.”


Het kan dan ook geen toeval zijn dat Annina in een huis in Bodegraven woont waar mevrouw Disseldorp in het verleden ook zeven jaar heeft gewoond. Inmiddels is er een hechte band ontstaan tussen beiden. Met recht een KoningsKoppel.


Ook maatje worden? Er is op 5 oktober weer een basistraining voor nieuwe vrijwilligers.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd