Commissie Ruimte boog zich over toekomst afvalinzameling

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op verzoek van de raad is er een discussie gestart over de wijze waarop de afvalinzameling in de toekomst zal moeten plaatsvinden. De afvalinzameling, die in onze gemeente door Cyclus wordt gedaan, is een kostbare aangelegenheid, waaraan ook door de Rijksoverheid steeds hogere eisen worden gesteld, met name op het gebied van scheiding van de afvalstromen.

Een goede scheiding betekent ook dat steeds meer afval opnieuw als grondstof voor nieuwe producten beschikbaar komt. De commissie Ruimte boog zich vorige week in een opiniërende bespreking over de problematiek en deelde met wethouder Kees Oskam de ideeën die er leven om de inzameling te optimaliseren.


Uit de verstrekte informatie bleek dat er nogal wat mogelijkheden zijn om de inzameling doelmatiger te laten verlopen. Zo zou er een kostenreductie bereikt kunnen worden als de loopafstand naar de ondergrondse containers verlengd zou worden van 150 meter naar 250 meter en het huidige pasjessysteem vervangen zou worden door een systeem met contactloos betalen. Ook zou het bedrijfsafval niet meer via de normale afvalinzameling moeten lopen. Het, vaak vroegtijdig, buiten hangen van het PMD afval is velen een doorn in het oog. Onderzocht zou kunnen worden of het niet beter is het PMD afval weer in mini-containers te gaan verzamelen. Daarnaast zou ook vier keer per jaar textiel aan de deur ingezameld kunnen worden. Een belangrijk onderdeel van de gedachtewisseling was de positie van het afvalbrengstation in Bodegraven. In de stukken worden daar twee opties voor geschetst: het station handhaven maar verbeteren of een samenwerking aan gaan met Alphen of Woerden en het eigen station opdoeken.


Enquête

Zoals uit de gehouden inwonersenquête al was gebleken, hecht het merendeel van de inwoners aan het behoud van het afvalbrengstation in de eigen gemeente. Op de SGP na, die de samenwerking uit kostenoogpunt wel zag zitten, waren de woordvoerders van de overige fracties eigenlijk van mening dat het beter en, op de langere termijn, zekerder was om een eigen afvalbrenstation te behouden. Daaraan hangt overigens wel een stevig prijskaartje van naar verwachting 2 miljoen euro. Van meerdere kanten werd de suggestie gedaan om een derde variant in te voeren, nl. de nieuwbouw op een centrale plaats in de gemeente. Robin Kersbergen (VVD) noemde daarbij de A12-driehoek, maar dat vond de wethouder niet zo’n goede plaats in verband met mogelijke toekomstige verkeersontwikkelingen daar. De liberaal kon zich wel vinden in een scheiding bij het ophalen van bedrijfsafval maar riep wel op dat te coördineren om te voorkomen dat er op verschillende dagen in bv. winkelcentra vrachtwagens zouden komen om de containers op te halen. Het CDA stelde zich heel pragmatisch op en vroeg zich af wat er zou gebeuren als er op dit moment even helemaal geen veranderingen zouden worden doorgevoerd. “Zijn deze ingrepen noodzakelijk of kunnen ze worden uitgesteld. Het systeem functioneert immers,” aldus woordvoerder Jan van Rooyen, die daarin later bijval kreeg van Lisbeth Hertogh (PvdA).




Betaalsysteem

Robin Kersbergen had berekend dat de administratiekosten van het huidige systeem ongeveer 80 eurocent per opening bedragen, ongeveer de helft van wat de inwoners voor de storting betalen. Door contactloos betalen in te voeren kan daar een aanzienlijke besparing op worden bereikt. Zowel Fred Westerink (ChristenUnie) als Merel van Dijk (GroenLinks) waren van mening dat een nieuw betaalsysteem het kostenbewustzijn zou bevorderen. Lisbeth Hertogh deelde die mening wel, maar was huiverig voor een nieuw systeem als dat elders nog niet goed was uitgeprobeerd.


Blij met voorafscheiding

Wethouder Kees Oskam gaf in een reactie aan dat hij blij was met het systeem van vooraf scheiden van het afval maar vond het nuttig om de ontwikkelingen op het gebied van na-scheiding te blijven volgen. Hij stelde vast dat er een draagvlak was voor het behouden van het eigen afvalbrengstation maar had wat moeite met de suggesties om uit te zien naar een andere locatie. De mogelijkheden voor het contactloos betalen zullen verder worden uitgezocht met als insteek alle risico’s daarvan bij de invoering te vermijden.

Hij zegde verder toe om met belangenorganisaties in gesprek te gaan over de mogelijkheid het ophalen van bedrijfsafval bij één bedrijf onder te brengen.

De discussie zal in de komende tijd naar verwachting in de raad worden voortgezet.

Tekst: Bert Verver








kaderstuk

Bodegraven-Reeuwijk doet het goed bij afvalscheiding.

Uit een rapportage van Cyclus blijkt dat de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk hun uiterste best doen om de gestelde doelstellingen voor afvalscheiding te realiseren. Met een scheidingspercentage van 77% neemt de gemeente in de lijst van 8 regiogemeenten de 2e plaats in achter Kaag en Braassem (78%). Zo nam het fijn huishoudelijk restafval tussen 2014 (197 kg/inwoner) stapsgewijs af naar 94 kg in 2019. Ook het grof huishoudelijk afval, dat op de stort wordt gebracht of op verzoek wordt opgehaald daalde van 20 kg/inwoner naar 16-17 kg de laatste 3 jaar. De gescheiden afvalstromen. Tegenover de daling van het restafval staat uiteraard een stijging van de afvalstromen GFT, PDM, textiel en glas. Het aantal opgehaalde kilogrammen oud papier daalde daarentegen licht.

Afgezet tegen het landelijk gemiddelde scoorde Bodegraven-Reeuwijk goed.

In de rapportage concludeert Cyclus dat de resultaten in gemeenten met het gedifferentieerde betalingssysteem (diftar), zoals Bodegraven-Reeuwijk, gemiddeld beter zijn dan de resultaten in gemeenten zonder financiële prikkel.