Vrijwilligers Kunstbuscommissie, vlnr Josephine Heymen, Piet van der Zee, Bea Laport en Rien Nobel.Foto en tekst: Alice Bekkering
Vrijwilligers Kunstbuscommissie, vlnr Josephine Heymen, Piet van der Zee, Bea Laport en Rien Nobel.Foto en tekst: Alice Bekkering Foto:

Kunstzinnige Middag in het Evertshuis verrast met pop-up museum

BODEGRAVEN – Donderdag 17 september vond in de theaterzaal een speciale ‘Kunstzinnige Middag’ plaats voor de trouwe kunstbusreizigers van het Evertshuis. Een middag vol met kunst, een quiz en een heus ‘pop-up museum’, georganiseerd door de vrijwilligers van de Kunstbuscommissie.

Door de coronamaatregelen kunnen de Kunstbusreizen voorlopig niet door gaan. Deelnemers van de Kunstbus lieten de vrijwilligers van de Kunstbuscommissie herhaaldelijk weten dat ze dit zo jammer vinden. “We missen de kunst, de rondleidingen in de musea en de gezelligheid van samen op pad zijn.” Daarom hebben de vrijwilligers van de Kunstbus de handen ineen geslagen en samen met het Evertshuis een ‘Kunstzinnige Middag’ georganiseerd.


Kunstquiz

Alle 35 deelnemers kregen bij binnenkomst een drankje en een antwoordenblad mee in de theaterzaal van het Evertshuis. Na een korte introductie van Bea Laport was er een heuse Kunstquiz. Diverse pittige vragen over kunst, musea en sommige kunstwerken die tijdens de kunstbusreizen van het afgelopen seizoen voorbij zijn gekomen. Thema’s waren onder meer Rembrandt, museum Voorlinden, De Haagsche School, Panorama Mesdag, Van Gogh en het Muiderslot. Werd de Mona Lisa nou wel of niet ‘Giaconda’ genoemd? Ook vragen over lokale kunstenaars Ysbrand Swart, Marry Buiks, Tim Hamoen en Nisett de Wit deden de hersenen kraken.


Pop-up museum

Na een korte pauze werd het ‘pop-up museum’ geopend door Rien Nobel. De toneelvloer was ingericht als expositieruimte, mooi uitgelicht en gevuld met allerlei kunstwerken. Rien: “Kunst roept emoties op, verbazing, boosheid of verliefdheid.” Het pop-up museum bevatte kunst die bij de kunstbusreizigers thuis staat of hangt, zoals een masker uit Ivoorkust, stoven, portret van een kind, een bronzen amazone en een beeldje van Marinus Klap. Met name de verhalen achter de kunstvoorwerpen waren zeer interessant en hartveroverend.

Aan het einde van deze gezellige en geslaagde middag werden de winnaars van de kunstquiz beloond met mooie prijzen. Een fraaie ‘Kunstzinnige Middag’ heeft zo een beetje het gemis van de Kunstbusreizen weggenomen.

Voor meer informatie over de kunstbus en exposities in het Evertshuis zie www.evertshuis.nl

Tekst en beeld: Alice Bekkering