Mohammed en zijn dochter Hibatallah.
Mohammed en zijn dochter Hibatallah. Foto:

Dolgelukkig; van staatloos naar naturalisatie

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Mohammed en zijn dochter komen uit Syrië en zijn Palestijns, maar waren staatloos. Op 28 juli zijn zij genaturaliseerd, met veel inspanning hebben zij nu de Nederlandse nationaliteit behaald. Een zeer feestelijk moment, wel corona-proof, waardoor er maar weinig mensen bij konden zijn.

De mensen die na de Tweede Wereldoorlog van Palestina naar Syrië vluchtten, zijn nooit door Syrië erkend. Dit betekent dat veel Palestijnen staatloos zijn. Dus de grootouders en ouders van Mohammed hebben nooit een paspoort gehad. Het niet erkend zijn, dus van geen één land een onderdaan zijn, is een enorme pijn voor deze mensen en moeilijk voor te stellen als je zelf gewoon een paspoort hebt.

Mensen die staatloos zijn kunnen versneld Nederlander worden. Waar naturalisatie normaal pas na 5 jaar kan, kan je in dit geval na 3 jaar legaal verblijf de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Mohammed was al sinds eind 2017 in Nederland, hij is weduwnaar. Hij is in eerste instantie alleen naar Nederland gekomen. Gelukkig kon zijn dochter die nu 13 jaar is in 2018 ook naar Nederland komen. Zij zit in Gouda in de Internationale Schakelklas (ISK). Mohammed heeft met behulp van een taalcoach van SAM, Henk de Graaff, het inburgeringsexamen in 2019 gehaald en daarnaast ook het diploma tot lasser.

Door het behalen van zijn diploma als Lasser heeft Mohammed een tijd lang met plezier kunnen werken als lasser. Helaas heeft de coronacrisis roet in het eten gegooid en is hij zijn baan kwijt geraakt. Ze zijn dolgelukkig met hun Nederlandse paspoort; een kers op de taart zou een nieuwe baan zijn als lasser.