Drie scenario's

Mede op basis van gesprekken met stakeholders zijn door Synarchis drie scenario’s uitgewerkt. Het college van Burgemeester&Wethouders heeft een voorkeur voor het scenario 1, de commissie Samenleving wil de combinatie van de scenario’s 1&3 en 1&2 nader onderzocht hebben.

• Scenario 1 (lichte variant): verbeteren huidige functionaliteit Evertshuis door: a. herbestemming zolder na gepland vertrek van het kaasmuseum (denk bijvoorbeeld aan presentaties, trainingen/cursussen). De mogelijkheden worden beïnvloed door het ontbreken van daglicht; b. beter benutten van de bibliotheek, al dan niet in combinatie met foyer en horeca (denk bijvoorbeeld aan dagactiviteiten/-opvang senioren, commerciële verhuur aan een horecaondernemer of sportschoolhouder/fysiotherapie).

• Scenario 2 (beperkt ingrijpend qua gebruik, technisch meest ingrijpend): behoudt van het theater, de foyer en de bibliotheek (zie ook lichte variant) en transformeren oude Evertshuis tot een maatschappelijke functie, bijvoorbeeld zorgappartementen (ouderen of mensen met een beperking), zorgfunctie (maatschappelijk werk, fysiotherapie, dagbesteding) of starterswoningen (sociale huur).

• Scenario 3 (meest ingrijpend qua gebruik, technisch minst ingrijpend): transformeren gehele Evertshuis tot een kantoorfunctie met een maatschappelijk karakter, bijvoorbeeld door een multifunctionele bijeenkomstruimte (theaterzaal, congreszaal, vergaderzaal).