Corona trekt zware wissel op bewoners en medewerkers verpleeghuis De Reehorst, 7 bewoners overleden

REEUWIJK-BRUG - Het zijn zware tijden voor de bewoners en medewerkers van het verpleeghuis De Reehorst in Reeuwijk-Brug. De aanvankelijke vreugde dat het verpleeghuis de eerste coronagolf zonder besmettingen had overleeft is volledig omgeslagen. Momenteel is ongeveer 40% van de 62 patiƫnten besmet en ook onder het personeel, dat preventief wordt gecontroleerd, zijn besmettingen vastgesteld. Inmiddels zijn zeven bewoners overleden, een gegeven dat grote impact heeft op de familie, medewerkers en medebewoners maar ook veel indruk maakt op allen die op enige manier bij het verpleeghuis betrokken zijn. Bij de sterfgevallen is er vaak sprake van een coronabesmetting in combinatie met andere gezondheidsproblemen hetgeen niet verwonderlijk is gezien de kwetsbaarheid van bewoners van een verpleeghuis.

De corona-uitbraak werd medio september vastgesteld. Op 15 september ontvingen de vrijwilligers die aan het verpleeghuis verbonden zijn al de mededeling dat het verpleeghuis gesloten was voor alle bezoek en vrijwilligers volgens het protocol van Zorgpartners Midden Holland. Deze situatie duurt uiteraard nog steeds voort en alle maatregelen die genomen kunnen worden om de effecten van het virus zo klein mogelijk te houden zijn van kracht.

De maaltijdservice en de dagopvang, die in een ander gedeelte van het complex hun plaats hebben, draaien nog wel gewoon door en dat geldt ook voor het dienstencentrum De Spil. Met de gebruikers daarvan zal overigens wel nader overleg plaats vinden over de implementatie van de verscherpte coronamaatregelen die maandagavond jl. door het kabinet zijn afgekondigd. Met de seniorenvereniging Reeuwijk 55+ heeft dat gesprek gisteren al plaats gevonden. Voorzitter Ed Janssen vertelt in een reactie diep onder de indruk te zijn van de gang van zaken en betuigt daarbij zijn medeleven aan de nabestaanden van de overleden bewoners. Vooralsnog zullen, binnen de door het rijk gestelde regels, de clubjes, zoals het klaverjassen, koersbal, handwerkclub, sjoelen en line-dance, wel door gaan maar blijft de donderdagmiddagsoos gesloten. De geplande lezing op 8 oktober over het ganzenbeheer met aansluitend een proeverij is echter wel afgelast.

Tekst: Bert Verver