Afbeelding
Foto:

Ophef over recreatieplateaus aan de Breevaart

REEUWIJK-BRUG – Bij de herinrichtingsplannen van de Raadhuisweg-Zoutmansweg is ophef ontstaan over de mogelijke aanleg van vijf plekken aan het water. Bij deze plekken kunnen inwoners en passanten verblijven om, zoals de gemeente het omschrijft, “te genieten van de prachtige omgeving terwijl er invulling gegeven wordt aan een landelijke en dorpse uitstraling en de Breevaart wezenlijk onderdeel uitmaakt van het dorpse eindbeeld”. Een aantal bewoners, met name van Alys Ambacht en ’t Kerkestuk aan de overkant van het water, zijn verbolgen, omdat zij niet actief door de gemeente in deze plannen zijn betrokken. Zij vrezen voor overlast en inbreuk op hun privacy.

Volgens de gemeente is de aanleg van deze plekken noodzakelijk, omdat onderzoek heeft aangetoond dat op deze doorgaande weg van bijna twee kilometer lengte dit soort onderbrekingen het verkeersgedrag positief beïnvloedt en de rijsnelheid wordt aangepast. In het huidige ontwerp worden de recreatieplateaus zo aangelegd dat ze enkele meters de Breevaart insteken. Ze worden verder ingericht met bankjes, bakken met bomen erin en een plaats waar eventueel kan worden gebarbecued.


Besluitvorming

“Het balletje kwam eigenlijk bij toeval aan het rollen toen mijn overbuurman, die aan de Raadhuisweg, woont mij op 19 augustus vertelde dat hij een schrijven van de gemeente had ontvangen,” vertelt Gino Stoelinga, bewoner van Alys Ambacht. “Daaruit bleek dat hij de ligplaats voor zijn deur, die hij al bijna dertig jaar van de gemeente huurt, met de huidige plannen kwijt zou raken in verband met de aanleg van een verblijfsplek aan het water.”


Die mogelijke verblijfsplek aan het water schoot Stoelinga in het verkeerde keelgat. “Wij zijn er beslist niet op tegen dat er maatregelen getroffen worden om de verkeersveiligheid te verbeteren - op dat gebied is overigens al veel bereikt met de huidige maatregelen - maar deze plannen zijn niet persoonlijk met ons als bewoners van de overkant van de Breevaart gecommuniceerd. Ons wordt alleen gevraagd naar welk type lichtmast de voorkeur uitgaat en naar de samenstelling van het groen.” Eind september zijn er informatieavonden over de herinrichting van de Raadhuisweg-Zoutmansweg gehouden voor bewoners en belangstellenden, maar hier zijn de plannen voor de aanleg van verblijfsplekken volgens Stoelinga niet nader toegelicht.


Privacy en overlast

De verblijfplekken zouden 1 tot 2 meter in het water van de Breevaart worden aangelegd. Daarmee vrezen aanwonenden van Alys Ambacht en ‘t Kerkestuk voor inbreuk op hun privacy. Verder voorzien zij overlast door hangjongeren in de vorm van lawaai en achtergelaten afval. Ook de aanplant van hoge bomen beschouwen zij als een groot nadeel, omdat die een deel van het zonlicht weg zou nemen. Al met al houden zij er rekening mee dat dit kan leiden tot waardevermindering van hun woningen.

Inmiddels hebben Stoelinga en zijn partner een brief naar de burgemeester geschreven en stellen zij een bezwaar op waarin zij namens een aantal betrokken bewoners aangeven dat ze absoluut geen recreatieplaats tegenover hun woningen willen hebben.


De gemeente reageert

Vorige week heeft wethouder Inge Nieuwenhuizen een bezoek gebracht aan de betreffende woning om de situatie in ogenschouw te nemen. “Wij zijn heel blij met de open houding die zij toonde naar aanleiding van onze bezwaren en haar toezegging om na te denken over de noodzaak en alternatieven voor dit plan.”


Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het hier gaat om een voorlopig ontwerp. Dit ontwerp ligt volgens de gebruikelijke procedure ter inzage in het Huis van Alles en op de website. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om hun stem te laten horen en mee te denken. Ideeën om het herinrichtingsplan Raadhuisweg-Zoutmansweg verder te verbeteren worden zeker meegenomen in de besluitvorming. De bezwaren van de inwoners zijn bij projectleider Barbara Wortman bekend. Reacties kunnen zowel schriftelijk als via online (via gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/reeuwijk-raadhuisweg-zoutmansweg) nog steeds worden ingediend. Woensdag 14 oktober volgt besluitvorming over deze kwestie door de Commissie Ruimte.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Het voorlopige ontwerp voor de herinrichting van de Raadhuisweg-Zoutmansweg.
Afbeelding