Afbeelding
Foto:

Goudse Stadsdichter Ruud met theatervoorstelling terug in zijn Bodegraven

BODEGRAVEN - De voormalig stadsdichter van Gouda Ruud Broekhuizen staat op 21 november met zijn voorstelling ‘Een Lege Plek’ in het Evertshuis in Bodegraven. Daarmee staat hij op vertrouwde grond. 53 jaar geleden werd hij geboren in Boreft, woonde er zijn hele jeugd op de boerderij aan de Zuidzijde en zijn ouders en veel familieleden wonen er nog steeds. Een thuiswedstrijd dus.

“Ik vind het ontzettend leuk dat het Evertshuis mij gevraagd heeft om in Bodegraven op te komen treden,” aldus Ruud. “Het is toch een beetje thuiskomen. Ik kom nog vaak in Bodegraven omdat mijn ouders er nog wonen. Een echt cultureel huis zoals het Evertshuis nu was er toen nog niet. Fantastisch dat ik nu de gelegenheid heb om mijn voorstelling hier te mogen doen.”

Na wat omzwervingen in Amsterdam en de Krimpenerwaard woont Ruud sinds 2009 in Gouda. Tussen 2014 en 2016 was hij de stadsdichter van deze stad. In januari van dit jaar publiceerde hij zijn tweede dichtbundel. Maar naast het dichten is hij ook steeds meer gegrepen door theater. Dit theaterprogramma is dan ook veel meer dan alleen maar poëzie.

“Ik treedt op met vier fantastische muzikanten. Dus er is muziek en zang, maar ik maak ook gebruik van video-animaties, foto’s en videofragmenten om mijn verhaal te vertellen.” Het verhaal begint als hij in het bos loopt en op een bizarre plek een zeer bijzondere man ontmoet. Ruud en deze oude man beginnen elkaar hun levensverhaal te vertellen en langzaam wordt duidelijk dat er in beide levens veel ‘lege plekken’ voorkomen. Een leegte door verlies of door gemis. Samen met de oude man gaat Ruud op zoek naar het antwoord op de vraag of zo’n lege plek niet juist heel goed is om weer door te kunnen leven.

Een Lege Plek is een avond vol poëzie, 'spoken word', zang, muziek en video en neemt de bezoekers mee in de fantasie van een woordkunstenaar en in de realiteit van alle dag. Het is soms ontroerend, soms weer een aanklacht. Soms klein en breekbaar, dan weer uitbundig. “Ik kan niet wachten om Bodegraven deze mooie voorstelling te laten zien.”