Wenneke Obbens (links) en Gerda de Haas (rechts) van Jones & Jones in Bodegraven.
Wenneke Obbens (links) en Gerda de Haas (rechts) van Jones & Jones in Bodegraven. Foto:

Als consument door je koopgedrag bijdragen aan eerlijke kleding

Vervolg van voorpagina.


Yvon Burger: "Daar letten wij dan ook op bij het inkopen van de collectie. Want alleen samen kunnen we naar een duurzame toekomst. We hopen dat over tien jaar nog meer merken bewust met het milieu omgaan en dat de consument ook duurzaamheid aan zijn wensenlijstje toevoegt naast aspecten zoals kleur en model.”


Aandacht voor duurzame stoffen

Als consument kun je door je koopgedrag ook bijdragen aan eerlijke kleding, bijvoorbeeld door op te letten van welke stof de kleding is gemaakt Yvon: “Veel artikelen in onze winkel zijn bijvoorbeeld gemaakt van lenzing, modal, gerecycled polyester of tencel (een viscose van duurzaam hout met een kleinere milieu-impact en met een traceerbare keten). Al deze materialen zijn duurzame alternatieven voor katoen, wol, pol-yester en viscose.” Bij Jones & Jones verkopen ze naast de duurzaam gemaakte Meyerbroeken ook gerecyclede kleding. Gerda: “De jasjes van ons eigen kledingmerk ‘Portman' worden bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede petflessen. Dat is niet fairtrade, maar wel duurzaam.”


Welke etalage vind jij het mooist?

De werkgroep Fairtrade werd verrast door het enthousiasme dat zij aantrof bij de ondernemers om deel te nemen aan de campagne ‘schone kleding’. Van PuntKomma tot Margriet, van Wereldwinkel tot Kaars Schoenenhuis.
Ook het naaiatelier van Djamila in Nieuwerbrug doet mee. Allemaal zetten zij hun eerlijke merken graag in de spotlights. Vraag in de winkels naar het deelnemersformulier en doe mee aan de beoordeling van de etalages.


Meer informatie over de campagne ‘schone kleding’ en de deelnemende ondernemers op: fairtradebodegravenreeuwijk.nl/nieuws/eerlijke-mode-fairtrade of op de Facebookpagina van Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk. De campagne ‘schone kleding’ is gekoppeld aan de actie ‘Koop Lokaal’. Burger Reeuwijk besteedt op haar website ook aandacht aan duurzame kleding: burgerreeu-wijk.nl/burger-duurzaam.

Tekst en beeld: Stefanie Peters

Familie Burger (met Yvon Burger in het midden) van Burger Reeuwijk.
Familie Burger (met Yvon Burger in het midden) van Burger Reeuwijk.
Wenneke Obbens (links) en Gerda de Haas) van Jones & Jones in Bodegraven
Wenneke Obbens (links) en Gerda de Haas (rechts) van Jones&Jones in Bodegraven.