Eerste resultaten strengere handhaving op huisvesting arbeidsmigranten

BODEGRAVEN-REEUWIJK - In februari heeft de gemeente een lijst opgesteld met 108 adressen om te controleren in verband met illegale kamerbewoning. Er zijn inmiddels 80 controles uitgezet bij de toezichthouders van de Omgevingsdienst Midden-Holland.


Op zestien adressen is geen overtreding gevonden, op zeventien adressen wel. Voor deze laatste adressen loopt een handhavingsprocedure. De overige 47 controles zijn in verschillende stadia van afronding. de controles zijn voorlopig gestaakt vanwege corona.


Om de zekerheid van arbeidsmigranten en de handhaving daarop te verbeteren, is het belangrijk dat de registratie van arbeidsmigranten constanter en beter verloopt. Op 21 mei heeft de gemeente daarom een groot aantal uitzenders, werkgevers en pandeigenaren per brief geïnformeerd dat de regels rond de huisvesting van arbeidsmigranten, waaronder de inschrijving van arbeidsmigranten in de Basisregistratie Personen (BRP), strenger zal worden gecontroleerd.


31 lokale en regionale uitzendbureaus zijn telefonisch benaderd om inzichtelijk te krijgen of zij arbeidsmigranten huisvesten binnen onze gemeentegrenzen. Vier van deze uitzenders gaven aan arbeidsmigranten in onze gemeente te huisvesten in totaal veertien panden. Met deze partijen zijn afspraken gemaakt om tot een gestructureerde inschrijving te komen van arbeidsmigranten. Ook pandeigenaren zullen actief worden benaderd.