De 1e paal voor Reesvelt II wordt geslagen door wethouder Oskam en woningbouw directeur Van Luit
De 1e paal voor Reesvelt II wordt geslagen door wethouder Oskam en woningbouw directeur Van Luit Foto: Bert Verver

Bouw Reesvelt II van start zonder festiviteiten

REEUWIJK-DORP - Gistermiddag is de eerste paal geslagen voor de bouw van maar liefst 53 woningen in het plangebied Reesvelt II in Reeuwijk-Dorp. Normaal gesproken is dit een feestelijke gebeurtenis, maar door de coronamaatregelen gebeurde het in alle beslotenheid met slechts een vertegenwoordiger van de ontwikkelaars en bouwers en wethouder Kees Oskam en directeur van Woningbouwvereniging Reeuwijk Vincent van Luit, die de heimachine mochten bedienen..

De bewoners staan echter niet helemaal buitenspel. Op korte termijn zal initiatiefnemer Vergeer Planontwikkeling een aardige attentie overhandigen.


Lang traject

Vader Ton en zoon Leon Vergeer van Vergeer Planontwikkeling zijn uiteraard blij met de start van het project. Ton: “Al in 2008, toen Reesvelt I was afgerond, hebben we de aanliggende grond gekocht van enkele lokale agrariërs. De grond lag binnen de zogenaamde 'rode contour', wat in principe goed nieuws was, maar het bestemmingsplan moest nog worden opgesteld." Het concept daarvan verscheen in 2010, maar zowel de financiële crisis als de fusie tussen Reeuwijk en Bodegraven zorgde voor vertraging. "Bovendien hanteerde de provincie een heel terughoudend bouwbeleid, omdat men vreesde voor leegstand te bouwen; achteraf bekeken een heel verkeerde opvatting.”

Leon voegt eraan toe dat het proces in 2016 weer werd opgepakt toen de vraag naar woningen sterk groeide. “In 2017 werd het bestemmingsplan eindelijk vastgesteld en toen konden we daadwerkelijk aan de slag. Landschapsarchitect Tijl Hekking heeft het ruimtelijk concept ontwikkeld, waarin hij aansluiting heeft gezocht bij de kavelstructuur van de naastliggende polder. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor een wat groter architectenbureau: Venster Architecten uit Gouda. Daar werken meerdere architecten, die ieder vanuit een eigen visie een bijdrage hebben geleverd aan het plan. Telkens zochten we aansluiting bij de vaak landelijke en klassieke bouwstijlen in de omgeving.”

In het lijvige informatieboek over het project laat architect Richard van Tiggele weten dat bij het ontwerp is uitgegaan van de lokale architectuur en landschappelijke geschiedenis. Hierbij waren twee aspecten van groot belang: het dorpse karakter van de wijk en een grote diversiteit aan woningen. Dat laatste komt tot uiting in het bouwprogramma. Er worden twintig rijwoningen, twaalf twee-onder-een-kapwoningen en twaalf luxe woningen gerealiseerd, alsmede vier seniorenwoningen en vijf eengezinswoningen in de sociale huursector. Het plan is in nauwe samenspraak met de gemeente ontwikkeld, maar ook het actieve dorpsteam heeft zijn inbreng geleverd.


Sociale woningbouw

Volgens het gemeentelijk beleid moet 20 procent van de bouw plaatsvinden binnen de sociale huur. Daarom zocht de projectontwikkelaar samenwerking met Woningbouwvereniging Reeuwijk. Elma Huisman, teamleider Wonen bij de woningbouwvereniging, vertelt verheugd te zijn dat er weer huurwoningen in Reeuwijk-Dorp worden gebouwd. “De laatste nieuwbouw in Reeuwijk-Dorp waren de vier levensloopwoningen voor senioren in de Van der Veldestraat. Die zijn in 1998 gebouwd. In de afgelopen 22 jaar zijn er maar vier verhuizingen geweest vanuit deze woningen. De vraag naar huurwoningen bestaat echter wel in Reeuwijk-Dorp, omdat veel ouderen er de voorkeur aan geven binnen hun eigen netwerk te blijven wonen. Daarom zijn wij blij dat er weer vier levensloopwoningen bij komen. Daarnaast komen er nog vijf kleine eengezinswoningen, die multifunctioneel inzetbaar zijn voor zowel de vitale senior als de starter of doorstromer. We verwachten zeker belangstelling voor deze woningen, die in huurprijs zullen variëren tussen de 619 en 737 euro (prijspeil 2020). Begin 2021 worden de woningen aangeboden via Woningnet regio Midden-Holland.”


Duurzaam

Uiteraard worden de huizen gebouwd volgens de nieuwste eisen op het gebied van duurzaamheid. De woningen worden gasloos opgeleverd en de isolatie is optimaal. Alle woningen worden voorzien van warmte-koudeopslag in combinatie met zonnepanelen. Het concept sloeg al uitstekend aan bij potentiële kopers, weet Leon Vergeer. “Vanaf het begin was er heel veel belangstelling. Binnen een paar weken waren alle huizen onder optie. Door de coronacrisis trokken twaalf kandidaten zich terug, maar ook die woningen werden snel weer verkocht.”

Met de bouw van Reesvelt II en, iets later, het naastgelegen bouwplan Groen Dorpsveld, is Reeuwijk-Dorp over goed een jaar een complete wijk van 73 woningen rijker. Dit zal de vitaliteit van het dorp zeer ten goede komen.

Tekst en beeld: Bert Verver