Van links naar rechts: John Bouwmans (dirigent), Lia van Dam (penningmeester & PR), Carool Teirlinck (voorzitter)
Van links naar rechts: John Bouwmans (dirigent), Lia van Dam (penningmeester & PR), Carool Teirlinck (voorzitter) Foto:

Bijzonder Zondagmiddagconcert

Bodegraafs Vocaal Ensemble debuteert op televisie

BODEGRAVEN – Zondagmiddag 8 november van 15.00 tot 16.00 uur verzorgt het Bodegraafs Vocaal Ensemble een uniek online-concert, dat door de Lokale Omroep Bodegraven-Reeuwijk (BR6) wordt uitgezonden. Het concert staat in het teken van 75 jaar vrijheid.

Door de coronamaatregelen zien veel koren hun concerten in rook opgaan. De vele afgelastingen vormen een rijke voedingsbodem voor nieuwe ideeën. Zo gingen veel koren over op ‘Koorantaine’, een woordspeling op quarantaine, waarbij koorleden thuis hun eigen partijen inzingen, die vervolgens centraal worden samengevoegd.


Dat gebeurde ook bij het Bodegraafs Vocaal Ensemble. Sinds afgelopen maart zijn de repetities gestopt en het geplande bevrijdingsconcert op 5 mei kon niet doorgaan. Dirigent John Bouwmans liet het er niet bij zitten. Op 5 mei was op de website van het koor al een ‘Koorantaine-versie’ van het Wilhelmus te horen. Dat gaf de aanzet om ook het traditionele najaarsconcert op die manier te gaan organiseren.


Technisch hoogstandje

“Het is best ingewikkeld,” vertelt Bouwmans, "maar ik durfde de uitdaging aan te gaan.” De koorleden hebben thuis hun partij van twaalf liederen goed ingestudeerd aan de hand van oefenbestanden. Vervolgens namen ze zichzelf op, terwijl ze naar het oefenbestand luisterden op een koptelefoon of met oortjes in. De meeste leden deden dat thuis, maar sommige koorleden hadden daar geen mogelijkheid voor en zij hebben dat individueel in de repetitieruimte van het koor gedaan. Vervolgens heeft dirigent John Bouwmans de opnames tot één geheel samengesmeed en voorzien van beeldmateriaal. Daar is veel tijd en energie in gaan zitten. Bouwmans: ”Zelf in alle eenzaamheid je partij inzingen is toch wat anders dan met je koormaatjes om je heen en met een dirigent, die de inzetten en de emotie aanstuurt. Er moest hier en daar dus wel wat aan worden geschaafd.”


Online Zondagmiddag- concert 2020

Het ‘Online Zondagmiddagconcert’ staat geheel in het teken van 75 jaar vrijheid. Het repertoire varieert van 'We shall overcome' tot 'Speeltuin' en 'Mag ik dan bij jou, maar bevat ook liederen die op een andere manier bij dit thema passen, zoals 'Gabriellas Sång' en 'Als de liefde maar blijft winnen'. De uitvoering wordt ondersteund door uiteenlopend fotomateriaal en door video’s van onder meer de bevrijdingsfeesten van 1995 en 2000. Zo wordt er bijvoorbeeld samen gezongen met een opname van het Bevrijdingskoor 1995: in totaal zingen dan zo’n tweehonderd zangers en zangeressen.


Het koor

Het Bodegraafs Vocaal Ensemble (kortweg BVE) is een gemengd koor met ongeveer zestig leden. Het koor heeft een uitgebreid repertoire van licht klassiek tot musical en popsongs. Het koor is opgericht in 1987 en vierde in 2017 dus haar 30-jarig bestaan. Het BVE verzorgt jaarlijks een aantal optredens, waaronder een voorjaarsconcert in maart/april en een zondagmiddagconcert in het najaar. Het koor staat sinds 1992 onder leiding van dirigent John Bouwmans. De repetities zijn op woensdag in de Willibrordschool in Bodegraven van 20.00 tot 22.00 uur.



Mede door dit project hebben de leden het 'koorgevoel' toch enigszins in stand kunnen houden. "Maar,” zegt voorzitter Carool Teirlinck, “we verlangen natuurlijk allemaal weer naar de normale repetities en uitvoeringen.”


Uitvoering

Zondagmiddag 8 november van 15.00 tot 16.00 uur wordt het Zondagmiddagconcert van het Bodegraafs Vocaal Ensemble (BVE) uitgezonden op de lokale televisiezender BR6 of op de website van BR6. Op de website van het koor (www.bodegraafsvocaalensemble.nl) is meer informatie te vinden over het koor en het concert.


Penningmeester Lia van Dam vult nog aan dat het koor blij is dat een aantal trouwe sponsoren ook dit keer het koor ondersteunen. Daarnaast is er een welkome subsidie verstrekt door de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd