Raad zeer tevreden over nieuw beleid en organisatie buitensport

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeente, de verenigingen en de beheerstichtingen hebben een akkoord bereikt. Zij zullen samen hun schouders zetten onder een nieuw beleid en organisatie van de buitensport.

In de vorige raadsperiode is tevergeefs geprobeerd om tot een harmonisatie van de buitensport te komen. Het overleg dat in deze raadsperiode is gevoerd onder leiding van de externe procesbegeleider Ton Hendrickx, heeft meer succes opgeleverd. In de gemeenteraad van vorige week spraken alle partijen hun blijdschap uit over het akkoord.


Gelijk speelveld

De pogingen tot harmonisatie zijn destijds ingezet om de voorwaarden voor het gebruik van de accommodaties voor de verenigingen in de voormalige gemeenten Reeuwijk en Bodegraven op één lijn te brengen. Voor een aantal verenigingen had dat ingrijpende gevolgen en de kloof bleef lange tijd onoverbrugbaar. Nu ligt er eindelijk een voorstel op tafel. Het is dus niet verwonderlijk dat de raad erg tevreden is met de voorgestelde, toekomstbestendige regeling voor de buitensportaccommodaties, die gaan worden beheerd door één beheerstichting. De gemeente blijft verantwoordelijk voor sportgerelateerd groot onderhoud en renovatie, maar de verenigingen staan in voor niet-sportgerelateerd groot onderhoud en renovatie, het complete dagelijks onderhoud en alle nutslasten.


Grote waardering

De politici spraken hun waardering uit over de wijze waarop het proces was verlopen en complimenteerden alle betrokken partijen met de wijze waarop zij hebben meegewerkt om tot een door ieder gedragen voorstel te komen. Daarbij werd ook gewezen op het grote maatschappelijke belang van de verenigingen, een belang dat in de toekomst alleen maar zal groeien, omdat de sportcomplexen een open karakter zullen krijgen en voor bredere doelgroepen beschikbaar komen.

Enige zorgen waren er nog wel. Johannes Mattiesing (SGP) noemde de BTW-problematiek als onzekere factor en Remco Tijssen (BBR) vroeg om de raad in de toekomst mee te nemen in de gang van zaken, omdat hij zich nog wat zorgen maakte over de kwetsbaarheid van de beheerorganisatie. Uit de reactie van wethouder Dirk-Jan Knol bleek dat de gemeente via de beheerorganisatie invloed houdt op het beleid en ook de vinger aan de pols houdt op financieel gebied. Hij beloofde de raad daarover regelmatig te informeren.

Na de korte discussie schaarden alle fracties zich achter het raadsvoorstel, dat met een ferme hamerslag en met de woorden "Hiermee wordt een lang hoofdstuk afgesloten," door burgemeester Van der Kamp werd bekrachtigd.

Tekst: Bert Verver