"Iedereen kan het verschil hierin maken," aldus Riëtte Oudenaarden.
"Iedereen kan het verschil hierin maken," aldus Riëtte Oudenaarden. Foto: Groene Hart Ziekenhuis

Corona te lijf: we doen het met zijn allen

REGIO - We zitten er middenin: de tweede golf. Voor de een is het een ver-van-mijn-bedshow, voor de ander is het keiharde realiteit. Dat geldt bijvoorbeeld voor Riëtte Oudenaarden. Zij is verpleegkundig specialist Ouderenzorg en voorzitter van het Verpleegkundig Stafbestuur in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ).

Riëtte werkt al 15 jaar bij het GHZ in de ouderenzorg. Haar patiënten, de ouderen, vormen een kwetsbare groep, die relatief vaak in het ziekenhuis terecht komen met corona. De patiënten die nu corona hebben zijn gemiddeld echter jonger dan tijdens de eerste golf; er zijn veel patiënten tussen de 50 en 60 jaar. Riëtte: "We kunnen niet echt verklaren waardoor dit komt, maar het is natuurlijk wel een groep die nog volop in het leven staat. Ze doen hun eigen boodschappen, zijn misschien nog naar feestjes geweest en hebben meer contact met jongeren. We hebben inmiddels een speciale verpleegafdeling voor coronapatiënten geopend in het GHZ, maar die begint ook al vol te lopen."


Het GHZ neemt verschillende maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. "Zo proberen we het aantal aanwezige mensen te verminderen - bijvoorbeeld door gesprekken over uitslagen telefonisch of via beeldbellen te voeren - vragen we mensen om alléén, zonder begeleiding, naar het ziekenhuis te komen en is bezoek beperkt mogelijk. Iedereen krijgt een schoon mondkapje als zij bij het GHZ naar binnen gaan."


Oproep vanuit het hart

Hoe langer corona duurt, hoe moeilijker het voor iedereen wordt. Riëtte ziet dat mensen het niet altijd gemakkelijk vinden om zich aan de regels te houden die vanuit de overheid worden opgelegd of geadviseerd. Ook in het ziekenhuis worden er regels gehandhaafd om het aantal besmettingen niet nog meer op te laten lopen. "Dat leidt soms tot agressie naar de medewerkers van het GHZ, waarvoor we zelfs de politie inschakelen. De collega’s die hier recent mee te maken hebben gekregen, zijn collega’s die het op de COVID-19-verpleegafdeling toch al zwaar hebben. Zij moeten de hele dag in een pak rondlopen, waarbij je om de drie uur mag luchten. De zorg die zij leveren, kost daardoor al extra energie. Dan is het diep triest en onacceptabel als zij ook nog energie moeten besteden aan mensen die zich niet aan de regels willen houden.”


Door de groeiende drukte ontstaan helaas ook langere wachttijden, en dat leidt tot extra gemopper richting medewerkers van het GHZ. "Ik ben daar bijna verdrietig over. Sommige mensen denken echt niet na en schelden mijn collega’s uit. Wij vinden het óók lastig dat er zoveel regels zijn, maar het kán echt niet anders. Iedereen is daar keihard aan het werk en de corona-afdeling stroomt gewoon vol. We snappen heel goed dat daar iemands partner, vader of moeder ligt en dat men bij hen in de buurt wil zijn, maar we hebben echt regels nodig om het aantal besmettingen niet verder te laten oplopen. We zien helaas dat niet iedereen zich hieraan houdt en liever zelf de regels bepaalt. Dat dit uit bezorgdheid gebeurt, is begrijpelijk, maar ga met ons het gesprek aan over wat wel mogelijk is, zonder meteen hoog van de toren te blazen. En laat je eigen regels en normen niet belangrijker zijn dan de coronaregels van het ziekenhuis.”


Alle beetjes helpen

Corona heeft voor de medewerkers in het GHZ gezorgd voor veranderingen in het werk, zoals het werken in nieuwe teams. Het werken in een team is voor een medewerker in het ziekenhuis superbelangrijk. Normaal werken de medewerkers veelal in vaste teams en weten ze wat ze aan elkaar hebben. Tijdens de coronacrisis zijn nieuwe teams gevormd, soms met medewerkers van verschillende afdelingen, om alle zorg op de COVID-afdeling te kunnen leveren. Elkaar leren kennen kost tijd en energie, maar het netwerk van de medewerkers is daardoor ook vergroot. Riëtte: “De passie om met elkaar het werk voor elkaar te krijgen is heel groot."

Maar corona heeft ook het privéleven van de medewerkers beïnvloed. Tijdens de eerste golf bijvoorbeeld moesten kinderen thuisblijven van school en moesten medewerkers van alles regelen om opvang te krijgen. Of iemand heeft een partner die in een kwetsbare groep zit, waardoor die even niet kan knuffelen. Vanuit haar rol als voorzitter van de Verpleegkundige Staf ondersteunt Riëtte haar collega’s waar zij kan, bijvoorbeeld met een praatje of een belletje hoe het met ze gaat. "Je kunt niet alles voor je collega’s oplossen, maar je kunt ze wel steun bieden. Dat doe ik vanuit mijn rol als voorzitter van de verpleegkundige staf, maar dat kunnen de mensen thuis ook doen, bijvoorbeeld door een mondkapje te dragen, je te houden aan de regels in het GHZ, 1,5 meter afstand te bewaren en elke keer je handen te wassen. En natuurlijk is de boodschap dubbel, want mondkapjes zijn bijvoorbeeld niet dé oplossing, maar alle kleine beetjes helpen. Iedereen kan het verschil hierin maken. We moeten ons een beetje verantwoordelijk voelen en lief zijn voor elkaar!”

Meer informatie over het GHZ in coronatijd is te vinden op: www.ghz.nl/corona.

Tekst: Stefanie Peters

Beeld: Groene Hart Ziekenhuis