Afbeelding
Foto:

Ds. Bob Poot in Gast van de Week

BODEGRAVEN – Als gast van de week vertelt ds. Poot openhartig, met ernst en humor over de hoogte- en dieptepunten in zijn lange carrière als predikant. Hij wisselde zes maal van standplaats. In het interview worden diverse kanten van het ambt belicht. Ook passeren heikele onderwerpen, zoals de voortschrijdende kerkverlating en de relatie tussen godsdienst en wetenschap (evolutie) de revue.


Emeritus (gepensioneerd) predikant Bob Poot werd in 1925 geboren in de Bodegraafse Prinsenstraat als oudste van een gezin met uiteindelijk negen kinderen. Zijn vader verdiende de kost als kaashandelaar.




Kerkverlating

Toen Bob al op jonge leeftijd liet weten predikant te willen worden, stonden zijn ouders niet direct te juichen. Na de lagere school kwam hij via de Groen van Prinsterer Mulo en daarna de 5-jarige HBS op het gymnasium in Alphen a/d


Rijn. Middenin de Tweede Wereldoorlog behaalde Bob zijn diploma. Als 18-jarige dook hij meteen onder om uit de handen van de bezetters te blijven. Na het einde van de oorlog kon hij een begin maken met zijn studie Theologie aan de Universiteit van Utrecht.

Op zijn 63e gaat ds. Poot met emeritaat, maar hij blijft nog wel actief in het kerkelijk leven. Na een aantal jaren verliest hij als gevolg van een ziekte jammerlijk zijn vrouw Willy, waarna hij hertrouwt met Marjolein. Vanuit hun toenmalige woonplaats Woerden verhuizen zij naar zijn geboortedorp Bodegraven, waar ds. Poot in december zijn 95e verjaardag hoopt te vieren, wellicht nog onder de beperkingen die gelden onder de coronamaatregelen.


Toga uit

Fundamenteel is zijn kijk op het ambt van dominee in de loop der jaren niet veranderd. Dat kan niet worden gezegd van de houding van de gelovigen, die allengs meer mondig zijn geworden. Dit blijkt mede uit het verzoek van één van hen aan de dominee om tijdens een huwelijksplechtigheid zich van zijn toga te ontdoen. De vraag waarom en veel andere boeiende zaken zijn te beluisteren in het radioprogramma 'Gast van de Week' op het lokale omroepstation BR6 op maandag 9 november om 20.00 uur. De herhalingen worden op daarop volgende dinsdag om 22 uur en zondag om 19.00 uur.