Afbeelding
Foto: Marijke Groot

Tempelvlag wappert vrolijk

TEMPEL - Voor het eerst in vijftien jaar kan het Tempelfeest niet door gaan. Jammer! Maar de Tempeliers lieten de jaarlijkse bijeenkomst niet onopgemerkt voorbij gaan. Ze bedachten een ludieke actie.

Zij kwamen met het idee originele 'Tempelvlaggen' te maken voor enthousiaste Tempeliers. Op de vlag staat het wapen van die robuuste ridders, de historische Tempeliers. Het wapen ligt in een groen veld, waar drie rode kruisjes verbonden met drie rode lijnen de landsgrenzen van de gemeenschap aangeven. Een Tempelier was een ridder van een voormalige geestelijke orde, de Orde van de Tempeliers, vernoemd naar de Tempel van Jeruzalem. De Tempeliers leefden weelderig van hun rijkdommen, waarmee zij aanleiding gaven tot de uitdrukking: 'zuipen als een Tempelier'.


Maar dit imago geldt niet voor de Tempeliers uit Reeuwijk-Tempel. Waar ze wel om bekend staan, is de onderlinge saamhorigheid. Als er iets met je buur is, dan sta je voor hem klaar. Zo’n band wordt verstevigd door het Tempelfeest, waar de Tempeliers elk jaar weer enthousiast aan meedoen. En zo werd de vlag ook een groot succes. De tempelvlagorganisatie heeft ze afgelopen week rondgebracht, gezellig verpakt in een tasje met een Tempelier-biertje. Uiteraard werd de Tempelvlag door de organisatieleden overhandigd aan de enige echte Tempelburgemeester Adriaan Burger.


Overal werd zaterdag de vlag gehesen. Een enthousiast paar stapte op de fiets en reed al vlaggend door Tempel. Anderen hadden een kraantje aan de weg gereden en vlagden vanuit de bak met het Tempeliersbiertje in de hand. Weer anderen waren gaan fotoshoppen. De grappigste foto’s werden naar de commissieleden gestuurd, want uiteraard was er een fotowedstrijd aan verbonden. De leukste foto wordt de profielfoto van de huidige Tempel-WhatsApp. Dus uploaden die foto's naar een van de organisatoren!

Tekst: Marlien van Leeuwen

Beeld: Marijke Groot