Martien van Leeuwen met de kaart van de onbekende zusjes
Martien van Leeuwen met de kaart van de onbekende zusjes Foto:

Onbekende zusjes sturen lieve kaarten naar senioren

BODEGRAVEN - Even een knuffel van je kleinkind of achterkleinkind is er niet meer bij. Gezellig op visite tijdens een verjaardag is al geruime tijd niet verstandig. De 90-jarige Martien van Leeuwen uit Rijngaarde straalt aan alle kanten positiviteit uit, maar dat betekent niet dat hij al die menselijke contacten niet mist. En als er dan onbekende zusjes zijn die aan je denken en de moeite nemen om kaarten voor onbekende senioren te maken, is dat een bedankje waard. Want het maakt het leven aangenaam!

Voor de coronaperiode kwam Martien van Leeuwen tijd tekort. Hij speelde kaart, biljartte en ging bij familie en vrienden op bezoek. Dat is allemaal anders geworden. De biljartclubleden in Rijngaarde kunnen nog steeds biljarten, maar alleen volgens een strak schema. Ook verjaardagen volgen een planning, als die al gevierd worden. "De drukke gezelligheid is daarmee weg, net als de gezelligheid tijdens het kaarten.” Van Leeuwen mist de knuffels ontzettend. "Toen ik afgelopen januari 90 werd kwamen er maar liefst 90 mensen om het samen met mij te vieren. Zoveel gezelligheid en dat mis ik enorm.”


Prachtig gebaar

En toen kwam er een kaartje door de brievenbus, van twee onbekende zusjes. "Een prachtig gebaar," vindt Martien. "En dan ook nog eens voor elke bewoner van Rijngaarde - dus zo’n honderd kaarten in totaal!" De kaarten zijn ook nog eens zelf gemaakt, keurig netjes met een envelop eromheen en een lieve tekst aan de binnenkant. "Je kan zien dat er aandacht aan besteed is."

Het gekke is: niemand van de bewoners weet wie die zusjes zijn. "Zo zie je maar, er zijn heel veel lieve kinderen, maar die krijgen nauwelijks aandacht. De tv laat alleen de negatieve uitzonderingen zien."


Zo belangrijk

Dus heeft meneer Van Leeuwen de telefoon gepakt en naar de redactie gebeld. Hij wil de zusjes graag bedanken. "Het is o zo belangrijk wat ze gedaan hebben. Het zijn deze kleine dingen die het leven aangenaam maken. Volstrekt onbekenden die aan je denken, iets voor je doen. Bij dezen: lieve onbekende zusjes, ontzettend bedankt voor jullie lieve gebaar!”

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen