Afbeelding
Foto:

'Orgelman' Willem IJdo in Gast van de week bij omroep BR6

BODEGRAVEN – Als oudste kind groeit Willem IJdo op in een banketbakkersgezin met vier kinderen aan de Brugstraat in Bodegraven. Veel affiniteit met de zaak, waarin beide ouders werkzaam zijn, heeft hij niet. Wel gaat hij zondags ter kerke, waar vooral het orgel hem boeit. Hier ontstaat op jonge leeftijd reeds zijn liefde voor dit instrument. De ambitie om het zelf te bespelen mist hij echter.

Zijn lagere-schooljaren brengt hij door aan de Da Costaschool, waar vooral de tranen van één van de meesters, als die vertelt over het verzet in de tweede wereldoorlog, diepe indruk maken.

Muziek speelt een belangrijke rol in zijn leven. Zijn voorkeur varieert van klassiek tot en met pop. Op het gebied van kerkorgels heeft hij zich een grote kennis eigen gemaakt. Hij vertelt daarom graag over de bijzondere orgels, die in onze gemeente te vinden zijn.


Hoofdredacteur BR6

Inmiddels geniet Willem de status van pensionado. Sinds ruim 6 jaar woont hij weer in Bodegraven en ongeveer 6 maanden is hij nu hoofdredacteur van de lokale omroep BR6. Hij moet nog enigszins in zijn nieuwe functie groeien, vooral waar het zijn digitale vaardigheden aangaat. Dat houdt hem overigens wel van de straat.

Als 'gast van de week' onthult Willem nog veel meer over zijn leven. Hij doet dat op een unieke manier; openhartig en niet van zelfspot ontbloot. Dit radioprogramma van BR6 wordt voor het eerst uitgezonden op maandag 23 november om 20.00 uur. De herhalingen zijn op de daarop volgende dinsdag om 22.00 uur en op zondag om 19.00 uur.