Afbeelding
Foto:

Kika-Koningin Jolanda de Koning

Vijfde en laatste marathon op vijftigste verjaardag

BODEGRAVEN – Jolanda de Koning hoopt op 5 december 2021, precies op haar vijftigste verjaardag, haar vijfde marathon te lopen. Haar doel is voor deze laatste marathon het gigantische bedrag van 50.000 euro sponsorgeld bijeen te sprokkelen voor KiKa. Jolanda lijdt al twintig jaar aan Multiple Sclerose en haar lijf protesteert meer en meer tegen deze bijna onmenselijke inspanningen.

De dag voordat Jolanda haar trouwjurk ging passen in 2000 kreeg zij de diagnose MS. MS is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in onder andere de hersenen is beschadigd. Genezing is niet mogelijk. Met de juiste medicatie had Jolanda haar ziekte redelijk onder controle.


Run for KiKa Marathon

In 2001 trouwde Jolanda met Kees de Koning en Kees, eerst een fanatiek voetballer, vond in 2009 een nieuwe passie: hardlopen. Al in 2011 liep hij twee marathons, in Rotterdam en Amsterdam. Jolanda sportte ‘slechts’ op de sportschool. Want zij wist zeker: “Hardlopen kan ik niet.”

Dankzij een folder van een andere deelnemer over de 'Run for Kika Marathon' werd Kees geïnspireerd om voor dit goede doel hard te lopen. Kika financiert onderzoeken naar kinderkanker om behandelingen te verbeteren. “Hier wil ik aan bijdragen,” dacht Kees.

Jolanda vertelt over de Run for Kika Marathon: “Deelnemers aan de Run for KiKa Marathon hebben de keuze uit verschillende grote wereldmarathons. Schrijf je je in voor een Run for KiKa Marathon, dan kun je erop rekenen dat KiKa alles tot in de puntjes voor je regelt. Je krijgt een startbewijs, retourvlucht, hotelovernachtingen, kledingpakket en begeleiding en je maakt deel uit van een hechte groep KiKa-deelnemers. KiKa verzorgt alles: vanaf het vertrek op Schiphol en het gezamenlijk ophalen van het startbewijs tot aanmoedigingen onderweg en na afloop vieren dat het doel is behaald. Daar staat tegenover dat alle deelnemers aan een Run for KiKa Marathon een sponsorbedrag op moeten halen. De hoogte hangt af van de bestemming en bedraagt bijvoorbeeld voor de New York Marathon 5.950 euro.


Eerste stappen

De eerste Run for Kika Marathon van Kees in New York werd op het laatste moment - de startbewijzen waren al uitgedeeld - door orkaan Sandy afgeblazen. Maar in 2013 lukte het gelukkig wel en was Jolanda voor het eerst, als supporter, deel van de hechte KiKa-familie. In 2015 liep Kees ook de marathon in Londen en speelde Jolanda als fotograaf een mooie rol. De KiKa-familie werd steeds hechter.

Heel voorzichtig begon het bij Jolanda toch te kriebelen. “Ik wilde zelf ook ervaren hoe het is om als deelnemer mee te doen in plaats van als supporter." Jolanda besloot begin 2014 om heel behoedzaam de eerste stappen als hardloopster te zetten. Haar doel was de Marikenloop in 2014, een jaarlijkse hardloopwedstrijd voor vrouwen in Nijmegen. En dat lukte! De behandelend neuroloog had toestemming gegeven: Jolanda mocht 5 tot 10 kilometer hardlopen.

Het volgende doel was 10 kilometer in Valencia in november 2014, waar Kees de marathon zou lopen. Ook dat lukte. Toen was het hek van de dam. Vrij onverwacht kreeg Jolanda een startbewijs voor de Bruggenloop in december 2015 in Rotterdam in handen. Jolanda kreeg het voor elkaar om deze 15 kilometer uit te rennen, terwijl zij pas drie weken daarvoor haar eerste 10 kilometer had afgerond.


KiKa-familie

Een dag na de Bruggenloop was het voor Jolanda zo klaar als een klontje: ze ging trainen voor een hele marathon en wel de marathon in Berlijn in 2016, waar Kees zich ook voor in wilde schrijven. Jolanda: “Met een trainingsschema van Rob Veer ben ik aan de slag gegaan. In mei liep ik de halve marathon in Leiden en in september stond ik aan de start voor de hele marathon in Berlijn. Dat is een fors gevecht met mijzelf geweest, maar ik heb ‘m uitgelopen. De steun die ik daar kreeg van de hele KiKa-familie was zo hartverwarmend dat ik er nog tranen van in mijn ogen krijg als ik er aan denk.” En de neuroloog? “De neuroloog was met stomheid geslagen… Maar hij feliciteerde me!”


Nog één keer

Na Berlijn volgden de marathons van Chicago, New York en Athene. Tokyo ging door corona dit jaar niet door en meer marathons zijn geannuleerd en/of verzet. Ondertussen heeft Jolanda te kampen met wat blessures. Haar benen willen niet meer. Het kost haar domweg te veel energie en te veel kracht. Toch wil ze nog één keer knallen en wel op een heel bijzondere dag: op 5 december 2021, precies op haar vijftigste verjaardag, wil Jolanda haar vijfde en laatste marathon lopen in Valencia, waar zij ook haar eerste buitenlandse run heeft volbracht. Hiervoor wil zij hier maar liefst 50.000 euro sponsorgeld ophalen. Heel symbolisch!

Jolanda: “Sinds wij lopen voor KiKa, hebben we twee families: onze eigen familie en de KiKa-familie. Ik zal blijven lopen voor dit prachtige doel, alleen geen hele marathons meer. Met het geld dat wij als hardlopers hebben opgehaald voor KiKa is al veel onderzoek verricht en daar doen we het allemaal voor!"

Wilt u Jolanda 'de Kika-Koningin' ook sponsoren? Dat kan hier: www.runforkikamarathon.nl/jolanda-de-koning-valencia-2021.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd