Beter Bereikbaar Gouwe komt met vijf nieuwe pakketten

REGIO - Voor het infrastructuurproject Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) zijn vijf pakketten samengesteld met maatregelen om het Gouwegebied op de middellange termijn beter bereikbaar te maken. Vier van de pakketten bevatten de Bodegravenboog, twee een ontsluiting van Reeuwijk-Dorp en één een parallelstructuur langs de A12.


Op woensdag 25 november presenteerde het team van BBG de nieuw samengestelde pakketten met het doel voors en tegens te verzamelen. Dat proces werd doorgezet met werkgroepen op 30 november en 1 december. Op 9 december zal ook de commissie Ruimte van onze gemeenteraad zich over het dossier buigen. De pakketten zijn nog niet in beton gegoten en er is dus nog aanpassing mogelijk.


Half december wordt deze raadplegingsfase afgerond. Voor de zomer van 2021 verschijnt, in overleg met de betrokken bestuurders uit de regio, een eindpakket. De raden van Alphen aan den Rijn, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en de provincie nemen waarschijnlijk na de zomer een definitief besluit.


De wegen door Bodegraven-Reeuwijk

Alle vijf voorgestelde pakketten bevatten dezelfde nieuwe fietsroutes, verbeterde bereikbaarheid van het openbaar vervoer en lokale maatregelen rondom de Gouwe. Het verschil zit hem in de wegen.

De Bodegravenboog is onderdeel van vier van de vijf pakketten. Deze verbeterde aansluiting van de A12 en N11 kan op veel draagvlak rekenen en is financieel voordelig, omdat hiervoor ook op een bijdrage van ongeveer 25 miljoen euro van buiten BBG kan worden gerekend.

Twee van de pakketten stellen een betere ontsluiting van Reeuwijk-Dorp voor. Verkeerskundig wordt deze maatregel als ‘no-regret’ beschouwd: weinig kosten en altijd winst. Het draagvlak voor deze maatregel is echter wisselend en er zijn zorgen dat de natuur en veiligheid met deze weg wordt aangetast.


Ten slotte is de parallelstructuur langs de A12 vast opgenomen in één pakket en als uitbreidingsoptie in twee van de andere pakketten. Deze maatregel wordt overwegend positief ontvangen. Het bedrijfsleven van Bodegraven-Reeuwijk ziet sterk de voordelen van deze maatregel, hoewel ook hier zijn er zorgen dat het open polderlandschap moet wijken voor asfalt.


Oostelijke randweg van de baan

Het eerdere voorstel om een oostelijke randweg te creëren over de Middelburgseweg is van de baan. De maatregel heeft geen draagvlak, was niet effectief genoeg en had nadelige gevolgen voor de omgeving.

Meer weten over de voorgestelde pakketten? Kijk op www.beterbereikbaargouwe.nl


Tekst: Key Tengeler