Zeven regionale energie-strategieën van het Groene Hart

REGIO - De samenhang tussen de zeven regionale energiestrategieën in het Groene Hart blijft onderbelicht, waarschuwen drie provinciaal adviseurs ruimtelijke kwaliteit (PARK's) van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Het gebrek aan samenhang vormt een directe bedreiging voor de ruimtelijke kwaliteiten van het Groene Hart, concluderen zij na een reflectie op de huidige plannen.


Het Bestuurlijk Platform Groene Hart heeft de drie onafhankelijke PARK’s gevraagd om te adviseren Op het ruimtelijke beeld dat de zeven regionale energiestrategieën van het Groene Hart opleveren. Dat de samenhang op de schaal van het Groene Hart tot nu toe niet is meegenomen in elke RES-regio is logisch, gezien de opzet van het huidige RES-proces. Daarin maakt namelijk elke regio (zoals de regio Midden-Holland) zijn eigen plan. Maar naar mening van de PARK’s moet die samenhang toch dringend gebeuren. Hoewel het is verdeeld over zeven RES-gebieden, is er maar één Groene Hart. Het advies is een oproep om vanuit een centraal afwegingskader de individuele RES’en te bezien.


Advies met vijf punten

Het adviesrapport 'Regionale energiestrategieën en het Groene Hart' is op 12 november gepresenteerd in het Bestuurlijke Platform. Het kent vijf hoofdpunten: (1) kijk over grenzen en zie het Groene Hart als geheel; (2) respecteer de verscheidenheid en investeer in ruimtelijke kwaliteit; (3) verbindt de energieopgave aan de andere grote opgaven en kom zo tot integrale gebiedsperspectieven; (4) een goed georganiseerd energienetwerk helpt heldere ruimtelijke ontwikkeling – en omgekeerd; en (5) gebruik de keuzeruimte in zoekgebieden!

Het advies is te vinden op www.bestuurlijkplatformgroenehart.nl. De PARK’s gaan verder met de energietransitie in het Groene Hart door een ontwerpend onderzoek uit te zetten die de mogelijkheden op de langere termijn, na 2030, bekijkt.