Fien Post en Maarten Sijmons vertellen over de marathon.
Fien Post en Maarten Sijmons vertellen over de marathon. Foto:

De onverwachte 'Marathon van het Groene Hart'

REEUWIJK-DORP - Afgelopen april zou de veertigste marathon van Rotterdam worden gelopen. Het had een feestelijke jubileumloop moeten worden met de traditionele finish op de Coolsingel. Het sponsorgeld zou naar de KWF Kankerbestrijding gaan. De Reeuwijkse Fien Post (24 jaar) en haar collega van Vergeer Holland Maarten Sijmons (40 jaar) hadden mooie sponsorbedragen bij elkaar weten te brengen en de nodige kilometers in de benen toen het coronavirus de kop op stak.

Geen punt, zo leek het in eerste instantie. De marathon zou worden verzet naar oktober, met als voordeel nog wat extra maanden om te trainen. Maar het liep anders. Het coronavirus stak weer de kop op en ook in oktober ging de marathon niet door voor de verwachtte 46.000 lopers. Dat is een flinke tegenvaller als je wel al die trainingskilometers in je benen hebt! En dat zijn er heel wat om die 42,2 kilometer te kunnen uitlopen. Daarbij had Fien een bedrag van 1.807 euro weten op te halen en Maarten 1.128 euro. Daar wil je dan wel iets voor doen.


Toch lopen

Ze besloten om de marathon toch te lopen. Middels een programma op internet zetten ze een route van 42,2 km uit tussen Reeuwijk-Dorp en de woonplaats van Maarten, Alphen aan den Rijn. Begin november op een zonnige herfstdag verzorgde zoon Pim van Maarten het startschot met zijn klapperpistool. Familie en vrienden wisten van het plan en stonden op verschillende plekken van de route aan de kant van de weg.


Suikerziekte type I

Bij zo’n topprestatie is een superconditie alleen niet voldoende. Voeding is net zo belangrijk. De spieren verstouwen heel wat werk en daarvoor hebben ze een evenwichtige voeding en vocht nodig. Zo stonden er familieleden op strategische punten klaar met sportgelletjes en drinken om de lopers verder te helpen.

De man met de hamer

Maar toch kwam de welbekende 'man met de hamer'. Bij Fien stond hij langs de weg tussen de 23 en de 30 kilometer en bij Maarten tegen het einde. Maarten: “Vanaf zo’n 35 kilometer was mijn lichaam klaar, en dan is het nog heel ver tot de finish. De laatste drie kilometer heb ik niet gewandeld, maar echt hardlopen kon je het ook niet meer noemen. Maar de finish komt niet naar jou, jij zal naar de finish toe moeten.” Naast een superconditie heb je dus ook karakter nodig om de eindstreep te halen.


De drone en het startschot

Mees, de broer van Fien, heeft een mooie compilatie van de marathonlopers gemaakt met zijn drone. Zo van bovenaf gefilmd is het bekende gebied tussen het Reeuwijkse en Alphen aan den Rijn waanzinnig mooi om te zien. En niet geheel onbelangrijk: na vier uur en vier minuten bereikten ze beiden de eindstreep. Werkelijk een topprestatie! Scan de QR-code als je ook van de beelden wilt genieten.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Afbeelding