Groepschef Addy Burger in het magazijn van het nieuwe pand.
Groepschef Addy Burger in het magazijn van het nieuwe pand. Foto:

Brandweer sneller ter plaatse door nieuwe kazerne

BODEGRAVEN - Het brandweerkorps Bodegraven heeft een nieuw onderkomen aan de Goudseweg, achter het Shell-benzinestation. De locatie is sneller bereikbaar voor opgeroepen brandweerlieden en de uitrukkende brandweerauto heeft minder tijd nodig om bij een incident te arriveren.

"Er komt in 2021 nog een spectaculaire opening, maar nu kan dat vanwege de coronamaatregelen nog niet,’’ verontschuldigt Herbert Willemsen zich. Desalniettemin is de uitvoerend clustermanager van de Veiligheidsregio Hollands Midden blij dat het Bodegraafse brandweerkorps zijn intrek heeft genomen in het nieuwe pand. "Dit is zeker belangrijk voor de veiligheid van de bevolking en hulpverlening,’’ beklemtoont Willemsen. "De verbetering is eigenlijk tweeledig: de nieuwe locatie betekent snellere opkomst van de vrijwilligers én snellere uitruk naar het incident."

Ploegchef Addy Burger noemt nog een plus: "We hebben nu een eigen gebouw dat we niet meer met de gemeente hoeven te delen.’’ Aan de Portugalweg maakte het Bodegraafse korps namelijk gebruik van de gemeentewerf, naast het afvalbrengstation. Toch is die plek voor de 25 vrijwillige brandweerlieden en vijftien leden van de jeugdbrandweer nog niet helemaal uit beeld. Burger: "Achter de gemeentewerf is meer ruimte, dus daar blijven we voorlopig oefenen.’’


Duurzaam gebouw

De daadwerkelijke verhuizing vond vrijdagavond 27 november plaats. Toen gingen de tankautospuit en het personenbusje – samen met de brandweerpakken – naar hun nieuwe bestemming. Die scoort hoog op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft de kazerne geen gasaansluiting en ligt het dak vol met zonnepanelen. Het moderne pand vangt ook het hemelwater op bij extreme neerslag, waarna hiermee de tankautospuit wordt gevuld.

Bij het ontwerp en de bouw was ook oog voor de vrijwillige brandweerlieden: er is een gezellig kantine. "De kantine is zo ingericht dat de vrijwilligers zich er erg thuis voelen,’’ benadrukt Willemsen.


Loeiende sirenes

Het Bodegraafse korps rukt jaarlijks circa honderd keer uit. Dat gebeurt volgens een zogenaamde Kazerne Volgorde Tabel (KVT). Kort gezegd: het korps dat zich het dichtst bij het incident bevindt en het snelst kan uitrukken, gaat als eerste op pad. Door de ‘excentrische ligging’ van de kazerne aan de Portugalweg werd bij incidenten in Bodegraven in de achterliggende jaren in sommige gevallen eerder een beroep gedaan op de blussers uit Reeuwijk en Zwammerdam. "Onze aanrijdtijden naar incidenten worden nu korter,’’ schetst Burger. Hij ziet nog een voordeel: "We zitten nu dichter bij de N11 en A12."

Denkt Burger dat de bewoners van de Groene Zoom en Goudseweg nu regelmatig overeind in hun bed zitten, als de brandweer ’s nachts met loeiende sirenes uitrukt? "Dat is helemaal afhankelijk van het type incident. Als er geen verkeer op de weg is, dan hoeft de sirene niet aan. Met een carsystem in de auto kunnen we de stoplichten op de Goudseweg en Vrije Nesse op groen zetten.’’

Tekst en beeld: Ad van den Herik

Groepschef Addy Burger in het midden, omringd door de vrijwillige brandweerlieden (vlnr) Sven Pothuizen, Marcel Nijman, Perry Penders en Mischa Schouten.