Met de ondertekening van de benodigde documenten en de overhandiging van het kunstwerk 'mensenstralen' werd de samenwerking tussen de corporaties bekrachtigd.
Met de ondertekening van de benodigde documenten en de overhandiging van het kunstwerk 'mensenstralen' werd de samenwerking tussen de corporaties bekrachtigd. Foto: Bert Verver

Mozaïek Wonen en Woningbouwvereniging Reeuwijk intensiveren samenwerking

REEUWIJK - Onder het toeziend oog van een kleine groep medewerkers hebben de directeur-bestuurders van Mozaïek Wonen en de Woningbouwvereniging Reeuwijk gistermiddag in Zalencentrum De Brug hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst die er met name op gericht is om de Reeuwijkse corporatie toekomstbestendig te maken.

Beide corporaties leken vijf jaar geleden al af te stevenen op een fusie, maar de ledenvergadering van de Reeuwijkse corporatie stemde het toen gepresenteerde voorstel in overgrote meerderheid af. “We zijn daarna blijven kijken hoe wij in de toekomst verder zouden moeten gaan,” vertelt directeur-bestuurder Vincent van Luit. “Als kleine corporatie met zo’n 1100 woningen en 8 fte personeelsbezetting zijn we kwetsbaar. Dat bleek ook uit de sterkte-zwakteanalyse die we hebben opgesteld. Naast de sterke punten, die met name betrekking hebben op de lokale verankering, zijn er ook een aantal zwakke punten. Door de beperkte personele bezetting is de continuïteit niet gewaarborgd en is het moeilijk de steeds groeiende wet- en regelgeving te implementeren en daarover verantwoording af te leggen. Ook het up-to-date houden van het ICT-systeem vergt veel aandacht en hoewel we nu financieel nog gezond zijn, kijken we tegen hoge bedrijfslasten aan.”


Grote corporatie

De directeur-bestuurder memoreert dat na het afwijzen van de fusie in eerste instantie is gekeken naar een samenwerkingsmogelijkheid met een corporatie van gelijke omvang. Uit overleg met Groen Wonen Vlist bleek echter dat een samenwerking met die corporatie te weinig zou opleveren op het gebied van continuïteit en kwaliteit. Van Luit: "We zijn toen gesprekken aangegaan met de drie grote corporaties in de regio: Qua Wonen, Woonpartners Midden-Holland en Mozaïek Wonen. De laatste corporatie bleek voor ons de meest passende partner te zijn. Mozaïek was bovendien bereid tot ondersteuning met behoud van zelfstandigheid en eigen beleid.”


Ron de Haas, directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen, is blij met de intensivering van de samenwerking. De basis lag er al, omdat beide corporaties werkzaam zijn binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. “Er is veel veranderd in corporatieland en wij herkennen de knelpunten van de woningbouwvereniging. Wij zijn met bijna 10.000 woningen een middelgrote corporatie en hebben veel ervaring met het werken in dorpen, want naast ons bezit in Gouda hebben wij ook woningen in Bodegraven, Nieuwerbrug en Moordrecht. Waar mogelijk willen wij kleine corporaties de helpende hand bieden. Zo zijn we momenteel in overleg over een fusie met Woningstichting Gouderak en over de overname van een deel van de 2700 woningen van Vestia in Nieuwerkerk aan de IJssel.”

De beide directeuren ontkennen desgevraagd dat de nauwere samenwerking een opstap is naar een fusie, hoewel dat op lange termijn natuurlijk nooit helemaal is uit te sluiten.


Sociaal plan

De medewerkers van Woningbouwvereniging Reeuwijk treden per 1 januari in dienst van Mozaïek Wonen, alleen de directeur-bestuurder blijft op de loonlijst van Reeuwijk staan. De overstap verloopt via een sociaal plan dat in overleg met de vakbonden is opgesteld. De directeuren verwachten dat de huurders van Woningbouwvereniging Reeuwijk niet veel zullen merken van de intensivering van de samenwerking. Van Luit onderstreept dat het kantoor gewoon open blijft en dat contacten met dezelfde vertrouwde gezichten plaatsvinden. Wel verwacht hij dat na de overgang van het ICT-systeem naar dat van Mozaïek Wonen de digitale toegankelijkheid beter is en dat er meer continuïteit zal zijn in de bezetting.


De Haas voegt eraan toe dat het vooral een proces is dat achter de schermen plaatsvindt. Woningbouwvereniging Reeuwijk behoudt haar zelfstandigheid, met een eigen directeur-bestuurder, een eigen beleid en financiële positie, een ledenvergadering en een huurdersvereniging. De samenwerking met de lokale aannemers wordt voorgezet als vanouds. “Als Mozaïek Wonen zijn we blij dat de woningbouwvereniging voor ons gekozen heeft. Wij hebben aan de vele gesprekken die we hebben gevoerd een positief gevoel overgehouden. Ook de gemeente beschouwt deze stap als positief, omdat we gezamenlijk het gebied van de sociale woningbouw kunnen bestrijken in heel Bodegraven-Reeuwijk,” aldus De Haas.


Overigens is het de bedoeling dat de tot dusver gehanteerde verdeling van bouw- en beheertaken, waarbij Mozaïek Wonen werkzaam is in de voormalige gemeente Bodegraven en Woningbouwvereniging Reeuwijk in de voormalige gemeente Reeuwijk, gewoon gehandhaafd blijft - al sluiten de directeuren niet uit dat zich een situatie voor kan doen, waarin het noodzakelijk is daarvan af te wijken.

Tekst en beeld: Bert Verver