Wendy Tijssen glijdt van de heuvel bij Langlaufvereniging Gouda.
Wendy Tijssen glijdt van de heuvel bij Langlaufvereniging Gouda. Foto:

Bodegraafse switchte van langebaanschaatsen naar langlaufen

Wendy Tijssen smelt voor intensieve wintersport

BODEGRAVEN - Wendy Tijssen heeft zich laten betoveren door de langlaufsport. "Ik vind het fijn om buiten te sporten en het is lekker dichtbij. Langlaufen kun je het hele jaar door doen.’’

"Suffig?’’ Wendy Tijssen veert bijna overeind als ze reageert op de vraag of er aan het langlaufen een suffig imago kleeft. "Conditioneel gezien is dit sport nummer één,’’ betoogt ze krachtig. "Daarbij komt bij het lopen en glijden op vlak en licht glooiend terrein veel techniek kijken. In vergelijking met skiën heb je smallere latten, beweeglijkere schoenen en ben je dus minder stabiel. Je zet met gebruikmaking van je stokken al je spiergroepen aan het werk om je balans te bewaren,’’ pareert ze de misvatting.


Switch

Toch glijdt Wendy nog niet eens zo lang over de borstelloipes van het Goudse Groenhovenpark, eigenlijk pas twee jaar. Ze had weliswaar al enige langlaufervaring, maar als lid van Vereniging de Friesche Elf Steden stond ze vooral te boek als een doorgewinterde schaatster. Vanaf 2007 volbracht ze drie keer de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee, een toertocht over 200 km. Aan de switch van de smalle ijzers naar de lange latten gaat een droevig verhaal vooraf. "Voor mij staat die alternatieve Elfstedentocht in het teken van verdriet. Mijn broer Arjen van Krieken schaatste ook altijd op de Weissensee, maar hij is vier jaar geleden overleden; hij had ALS en is maar 49 jaar geworden.’’


Euforisch gevoel

Wendy kon het niet meer opbrengen om de schaatsen voor een tocht op de Weissensee uit het vet te halen, maar wilde zich wel sportief uitleven in het Oostenrijkse winterdecor. 'Een euforisch gevoel krijgen', zoals ze dat zelf noemt. Die uitdaging vond ze in de wintertriatlon: 5 km hardlopen, 12,5 km schaatsen en 11 km langlaufen. In haar eerste wedstrijd die ze dit jaar voltooide, klokte de 50-jarige sportvrouw een tijd van 2.19.36 uur. "Ik was niet eens laatste en heb zelfs nog mannen achter me gelaten,’’ klinkt het trots. Bovendien gleed ze met haar ski’s op de zogenaamde 'klassieke' manier door de sneeuw: met behulp van stokken ‘lopen’ op de sneeuw. Dat gaat minder snel dan deelnemers die kiezen voor het 'skaten', het voortbewegen met diagonale schaatsbewegingen.


Enthousiasme

Heel anders ziet de omgeving van het Groenhoevenpark eruit, de thuisbasis van Langlaufvereniging Gouda. Zeker op de grauwgrijze donderdag waarop dit gesprek plaatsvindt. Het miezert. In een ‘buitenkleedkamer’ prepareren de beoefenaars zich op hun rondjes op de stugge kunststofsprieten. Aanzetten, glijden, bochten nemen, remmen. Heuveltje op, heuveltje af. Dat Wendy hier belandde, had ook te maken met de sluiting van de langeafstandskunstijsbaan (2.500 meter) Flevonice in Biddinghuizen. "Ik vind het fijn om buiten te sporten en het Groenhoevenpark is lekker dichtbij. Langlaufen kun je het hele jaar door doen.’’

Haar conditie onderhoudt Wendy namelijk niet alleen op de borstelbaan in Gouda. Ook het asfalt in en rond haar eigen woonplaats rekent zij tot haar trainingsgebied, zeker in de zomermaanden. Dan stapt zij op de rolski’s, een mooi alternatief voor langlaufen. "Dan maak ik vaak een rondje Bodegraven-Zwammerdam. De helling bij de Crolesbrug vind ik altijd leuk om te doen,’’ glundert Tijssen.


Haar enthousiasme heeft Wendy inmiddels ook over weten te brengen op haar negenjarige zoon Florian. Die klikt – naast zijn liefde voor schaatsen en snorkelen – ook met veel plezier de lange latten vast. Echtgenoot Remco (raadslid namens Burgerbelangen) geeft de voorkeur aan een stevige wandeling. Hij finishte al veertien keer op de Via Gladiola in Nijmegen.


Uitdagingen in het verschiet

Al dat sporten vergt tijd, veel tijd. Daar verzet de agenda van Wendy zich niet tegen. Ze werkt als examinator volwasseneneducatie, een baan die goed valt te combineren met het langlaufen.


Tot slot, welke sportieve uitdagingen liggen er nog in het verschiet? "Het verbeteren van mijn persoonlijk record op de wintertriatlon, het schaatsen van de Friese Elfstedentocht en deelname aan de Vasaloppet in Zweden, een langlaufwedstrijd over 90 km. En ik wil graag langlaufinstructeur worden. De opleiding ben ik al gestart bij de vereniging.’’ Waarvan akte.

Tekst en beeld: Ad van den Herik











[kader]

Proeflessen

Op zondag 13 december biedt Langlaufvereniging Gouda van 13.00-15.00 uur langlaufproeflessen aan. Meer informatie op www.langlauf.nl/open-dagen-2020.

Afbeelding