Thema 'verkeer' vormt de hoofdmoot van de inspraakraad

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het onderwerp ‘verkeer’ liep vorige week als een rode draad door de inspraakraad. Erna Zoomers presenteerde het Verkeersplan 2.0 namens Burgerinitiatief Bewoners Centrum (Bodegraven), Martin van Dijk en Hester Faber gingen in op de plannen van Beter Bereikbaar Gouwe en Gerrit Eikelboom vroeg opnieuw aandacht voor de verkeersafwikkeling op de Noratis d’Aumerielaan in Reeuwijk in relatie tot de vestiging van een restaurant aan de plas Elfhoeven.

Verkeersplan 2.0

Al geruime tijd ervaren de inwoners, bezoekers en gebruikers van het centrum van Bodegraven problemen rond de verkeersafwikkeling en de parkeerdruk. Een aantal bewoners heeft een burgerinitiatiefgroep opgericht die zich intensief in de problematiek heeft verdiept. Aan de hand van een PowerPoint-presentatie presenteerde Erna Zoomers de resultaten van het uitgebreide rapport, waarin niet alleen de problemen werden geanalyseerd, maar ook goed was nagedacht over mogelijke oplossingen. Primair doel was om met gemeente, bewoners en ondernemers samen te werken aan een leefbaar en op verkeersgebied toekomstbestendig centrum, waar voorrang wordt gegeven aan voetganger en fietser en waarin de auto te gast is.


De initiatiefnemers hebben alle beschikbare informatie samengevoegd en daaruit geconcludeerd dat het door Royal Haskoning voor de gemeente opgesteld rapport over parkeerzones onjuiste uitgangspunten bevatte. Ook stelden zij vast dat de tellingen van het aantal parkeerplaatsen en auto’s niet klopten. Door deze omissies vormt het rapport van Royal Haskoning naar hun idee geen basis voor de aangedragen oplossingen.


Het burgerinitiatief stelt voor een structuur aan te brengen in het wegennet met daarin een prominente rol voor de rondweg en een onderscheid in maatregelen in het binnengebied, het centrum en het kernwinkelgebied. Door herbebouwingsplannen in het centrum wordt extra parkeerdruk voorzien. Om de parkeerdruk op te vangen wordt een groot aantal suggesties gedaan, onder andere de aanleg van extra parkeervoorzieningen en de bouw van 1-laags parkeerdekken. Er wordt speciale aandacht gevraagd voor het creëren van een veilige verkeersomgeving voor het gebied rond de Dorpskerk en het aangrenzende deel van de Kerkstraat. Niet alleen worden voorstellen gedaan om de parkeerproblematiek in goede banen te leiden, ook wordt het omdraaien van de rijrichting in de Kerkstraat als onderdeel van de oplossing gezien.


In het rapport wordt verder aandacht besteed aan zaken als elektrische deelauto’s, blauwe zones en groen in het centrum. Tot slot wordt een 8-stappenplan gelanceerd als voorzet voor het gesprek dat de bewoners willen aangaan met de gemeente en overige belanghebbenden.


Veel van de aanwezige raads- en commissieleden uitten hun waardering over de gedegen aanpak van het burgerinitiatief, hoewel er nog wel vragen waren over onder andere het invoeren van betaald parkeren en de mogelijkheid om fietsen te stimuleren. Wethouder Inge Nieuwenhuizen noemde het initiatief ‘inspirerend’. Zij wees er wel op dat er al meerdere initiatieven lopen om de problemen op te lossen, maar zegde toe de sporen bijeen te brengen.


Beter Bereikbaar Gouwe

Voor het infrastructuurproject Beter Bereikbaar Gouwe zijn vijf pakketten samengesteld voor de verbetering van de bereikbaarheid van het Gouwegebied (zie verslag in deze krant van 2 december). Een van de mogelijkheden in deze pakketten is een parallelweg langs de A12. Martin van Dijk van Bewonerscomité Bloemendaalseweg, Zuidpunt Reewal en Otweg gaf aan dat er in zijn optiek ruimte is voor een verbreding van de snelweg in de middenstrook, waardoor het niet nodig zou zijn een parallelweg aan te leggen. In dat geval hoeft er geen aanslag te worden gedaan op de kwaliteit van de landelijke polders Bloemendaal en Reeuwijk-West. Verder stelde hij dat het voorstel 'ontsluiting Reeuwijk-Dorp (W24) een oplossing voorstelt voor een niet-bestaand probleem. Terugdringen van zwaar vrachtverkeer zou prioriteit moeten hebben, evenals het terugdringen van het sluipverkeer. Aan het slot van zijn betoog deed Van Dijk nog een aantal suggesties voor het oplossen van een aantal knelpunten.


Ook Hester Faber, bewoonster van Reeuwijk-Dorp en inspreker mede namens het dorpsteam, sprak haar verbazing uit over het feit dat de bereikbaarheid van Reeuwijk-Dorp aan de pakketten was toegevoegd. In haar ogen is er sprake van een redenering om het doel van meer verkeer te rechtvaardigen en ondervinden de dorpsbewoners meer hinder van het vracht- en sluipverkeer. Zij riep de gemeente op dit samen met Waddinxveen aan te pakken. Ook zoomde zij in op een aantal recent toegevoegde criteria op het gebied van ‘bereikbaarheid’ en ‘leefbaarheid’, waarin vergelijkingen worden getrokken die niet voor de hand liggend zijn. De lobby voor de Bodegravenboog wordt door het dorpsteam overigens van harte ondersteund.


Vragen waren er nauwelijks over deze inspraak, maar de commissieleden nemen de inhoud ongetwijfeld mee bij de bespreking van dit onderwerp in de commissie Ruimte van vanavond.


Restaurant Elfhoeven

Gerrit Eikelboom ging in zijn inspraak in op de procedure rond de vestiging van een restaurant aan de plas Elfhoeven. De bewoners van de notaris d’Aumerielaan vrezen voor een onbeheersbare verkeersdruk door de vestiging van het restaurant, dat plaats mag bieden aan 160 stoelen. Naast de zorgen over het hoge verkeersaanbod wordt ook de vrees uitgesproken over het tekort aan parkeerplaatsen. De inspreker pleitte ervoor het aantal toegestane bezoekers te begrenzen in plaats van het aantal stoelen, omdat het aantal bezoekers in dat laatste geval veel groter kan zijn dan 160, onder andere door gebruik van statafels.


De leden van de werkgroep en de omwonenden zijn overigens niet tegen de bouw van een horecagelegenheid, maar zijn van mening dat het huidige bestemmingsplan daarvoor voldoende mogelijkheden biedt. Eikelboom ging verder in op het op formele gronden verwerpen van de ingebrachte zienswijze tegen het plan. Hij verweet het college daarbij gedane toezeggingen over de te volgen procedure niet te zijn nagekomen, hetgeen tot kritische vragen leidde van Robin Borgh (BBR). Hoewel de opzet van een inspraakraad niet voorziet in een inhoudelijke behandeling, gaf wethouder Van den Heuvel wel aan dat de zienswijze te laat was binnen gekomen en door het ontbreken van deugdelijke gronden ook niet ontvankelijk was. Te verwachten valt dat de discussie daarover vanavond nog uitgebreider wordt gevoerd in de commissie Ruimte.


De volledige inspraakteksten zijn terug te vinden in het raadsinformatiesysteem via de website van de gemeente.

Tekst: Bert Verver