Afbeelding
Foto: Ans van Heck

Sneltesten voor bedrijven, particulieren en instanties in het dorp en omgeving

BODEGRAVEN - Testen en traceren is een belangrijk onderdeel van de aanpak van de Nederlandse overheid tegen COVID-19. Sinds de herfstvakantie biedt Medisch Centrum Bodegraven (MCB) gevalideerde sneltesten aan die lokaal en op korte termijn volgens de RIVM-richtlijnen worden uitgevoerd. Het grote voordeel voor bedrijven, organisaties en zzp’ers is dat mensen niet nodeloos en eindeloos in quarantaine hoeven, met alle economische gevolgen van dien.

De teststrategie van de Nederlandse overheid heeft twee doelen: het bestrijden van COVID-19 en zorgen dat de Nederlandse economie en samenleving zoveel mogelijk kunnen doorgaan. De laatste maanden is er in Nederland behoorlijk hard gewerkt om de testcapaciteit flink te verruimen en zijn ook andere partijen dan de GGD bevoegd om testen uit te voeren, mits zij aan een aantal eisen voldoen. De afname en uitslag van testen moeten veilig en betrouwbaar zijn, ook als deze niet in de GGD-testlocaties plaatsvinden. Een van die testlocaties is het Medisch Centrum Bodegraven. Hier worden de testen afgenomen door de huisartsen. Martijn Daniels, huisarts in het MCB, vertelt hierover.


Waarom is het MCB begonnen met sneltesten?

"Het MCB bestaat sinds 2017. Toen hebben verschillende plaatselijke zorgverleners zich onder een dak verenigd. Het centrum bestaat onder anderen uit een apotheek, tandarts, huisarts, fysiotherapeut, thuiszorg en GHZ-buitenpoli. Sinds enkele weken biedt het MCB nu de sneltesten aan. Wij werden op een gegeven moment benaderd door verschillende patiënten die een eigen bedrijf hebben met de vraag of wij voor hen sneltesten konden regelen. Dat was vooral in de periode dat de wachttijden bij de GGD echt enorm waren en mensen die geen klachten hadden niet getest konden worden. Dat gaf bij veel bedrijven problemen en wij zagen er wel iets in om dat te faciliteren. Wij zagen om ons heen ook steeds meer testcentra ontstaan. Soms waren dat goed functionerende instellingen die keurig volgens de richtlijnen werkten, maar er zaten ook meer twijfelachtige zaken tussen. Wij hebben toen besloten dit zelf op te pakken, omdat we dan in ieder geval zeker wisten dat het goed werd gedaan. Even voor de duidelijkheid: het is voor ons géén commerciële activiteit waarvan we iets groots willen maken met lange wachtrijen voor de deur, enz. Wij bieden alleen een service voor bedrijven, particulieren en instanties hier in het dorp en omgeving.”


Wat voor soort bedrijven hebben behoefte aan deze sneltesten?

“Dat varieert enorm: van grote bedrijven die willen dat hun zieke medewerkers worden getest tot onderwijsinstellingen en kleine bedrijven die medewerkers voor het werk naar het buitenland willen sturen en daarvoor een verklaring nodig hebben dat ze geen Covid-19 hebben. Ze kunnen bij ons op heel korte termijn terecht en wij hebben binnen een kwartier de uitslag. De geteste personen ontvangen meteen een telefoontje en een bevestiging per e-mail met de officiële uitslag, de datum en het BSN-nummer van de geteste. Die e-mail kunnen ze als bewijs meenemen. Als de uitslag positief is, geven wij dat uiteraard meteen door aan de GGD.

Hoe kort is die korte termijn waarop mensen bij jullie terecht kunnen?

"Wij bieden drie testmomenten aan op een dag. Het eerste moment is ’s ochtends voor 8.00 uur. Dit is voor mensen die zich de vorige avond hebben aangemeld. Het tweede moment is rond 12.00 uur, voor mensen die zich in de ochtend hebben aangemeld. Het derde moment is rond 17.00 uur, voor mensen die zich in de loop van de middag hebben aangemeld. Eventueel kan er ook in het weekend worden getest, maar dat komt nog niet veel voor.”


Een pand waar coronatesten worden afgenomen, moet voldoen aan overheidsrichtlijnen in verband met de veiligheid. Hoe staat het met die veiligheid in jullie pand?

“Behalve het feit dat wij natuurlijk zelf beschermende kleding dragen zoals een isolatiepak, bril en FP2-masker, hebben we in ons pand ook een kamer die een speciaal ventilatiesysteem heeft. In die kamer voeren we normaal gesproken onze chirurgische ingrepen uit, maar nu gebruiken we hem voor het afnemen van de coronatesten. Patiënten komen op een moment dat er zo min mogelijk andere patiënten in het pand zijn en ze komen precies op tijd (en alleen). Na de test verlaten ze direct het pand. We doen op deze wijze ook ons speciale Covid-spreekuur.”


Welke test gebruiken jullie en kun je uitleggen hoe deze werkt?

“De Nederlandse overheid stelt dat een coronatest betrouwbaar moet zijn, ook als er niet getest wordt bij de GGD. De overheid heeft daarom verschillende uitgangspunten opgesteld. Naast de verplichte betrokkenheid van een arts en het melden van positief geteste personen bij de GGD moet de test door het RIVM zijn gevalideerd, dus uitvoerig getest en geschikt bevonden.

Wij gebruiken de Abbott-test en deze is uitermate betrouwbaar. Deze test werkt volgens een simpel principe. Vergelijk het met een zwangerschapstest. We nemen met behulp van een neusswap [een speciaal wattenstaafje, red.] wat neusslijm af en vervolgens lossen we dat slijm op in een speciale vloeistof. Die vloeistof druppelen we op een klein apparaatje. Na 5 tot 10 minuten zie je dat die vloeistof zich in een bepaalde kleur door het apparaatje beweegt. Er kunnen dan twee streepjes tevoorschijn komen: een controlestreepje en een tweede streepje. Als het controlestreepje niet oplicht, is de test mislukt en moet die worden overgedaan. Als het eerste én het tweede streepje oplichten, is de test positief.

Eigenlijk is het een heel eenvoudige test, maar essentieel is wel dat hij op de goede manier wordt uitgevoerd. Dat wil zeggen dat het staafje diep genoeg in de neus moet komen en dat de neuswat lang genoeg op de juiste plek aanwezig is. Gebeurt dat niet, dan is de test onbetrouwbaar.

Het traject daarna is precies hetzelfde als bij een GGD-test. Geteste en positief bevonden personen moeten in quarantaine volgens de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM en de GGD en wij doen een melding bij de GGD, die vervolgens bron- en contactonderzoek uitvoert.”


Wat zijn de kosten voor deze test?

“Het afnemen van deze test kost 100 euro. Geteste personen krijgen per e-mail de factuur toegestuurd, want contant afrekenen kan niet bij ons.”


Waar maak je je de meeste zorgen over?

“Ik maak me veel zorgen over de zogenaamde ‘zorgmijders’. Wij merken nog steeds dat veel mensen vanwege COVID-19 de zorg mijden, terwijl dit heel schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Je moet dan denken aan klachten die niet-Covid-gerelateerd zijn, zoals hartklachten, suikerziekte en kanker. Ik wil daarom iedereen die bepaalde klachten heeft oproepen om contact met ons op te nemen en de beslissing om wel of niet te komen aan ons te laten. Zo kunnen we erger voorkomen.”

Tekst en beeld: Ans van Heck