Co Rijswijk draagt Wikkelbedrijf Rijswijk over aan zijn zoon Johan.
Co Rijswijk draagt Wikkelbedrijf Rijswijk over aan zijn zoon Johan. Foto: Wim de Boevere

Stokje overgedragen in jubileumjaar bij Wikkelbedrijf Rijswijk

DRIEBRUGGEN - Co Rijswijk draagt Wikkelbedrijf Rijswijk over aan zijn zoon Johan. Ze hadden het nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf graag groot gevierd, maar dat kan helaas niet. Wel kunnen lokale verenigingen, maatschappelijke organisaties en goede doelen zich aanmelden om een donatie te ontvangen.

De oorsprong van Wikkelbedrijf Rijswijk ligt bij H.G. Rijswijk. De vader van Co en grootvader van Johan begon zijn loopbaan in de elektrotechniek bij installatiebedrijf Van Vliet in Driebruggen en werkte daarna in de onderhoudsdienst bij de familie Verwo in Woerden. In de zestiger jaren vroeg zijn neef Cor Wals of Rijswijk geen statoren voor zijn bedrijf in elektromotoren voor wasmachines en centrifuges kon ontwikkelen. Een elektromotor wekt elektriciteit op door een magneet langs een heleboel 'wikkelingen' van koper te bewegen. Samen vormen de magneet en wikkelingen de stator. Opa Rijswijk ging op de vraag van zijn neef in en in een schuurtje aan de toenmalige Achterdijk, het huidige Westeinde, startte hij Wikkelbedrijf Rijswijk.


Het bedrijf van neef Cor groeide uit tot een fors assemblagebedrijf voor electromotoren en verhuisde naar de Kerkweg in Driebruggen op de locatie waar nu de firma Kiela is gevestigd. Wikkelbedrijf Rijswijk groeide mee. Later verhuisde Cor naar het Gelderse Hengelo en opa Rijswijk ging mee en werd daar de bedrijfsleider. Toen het omstreeks 1969 in Hengelo minder goed ging, is hij teruggekomen naar Driebruggen. Eind 1969 blies zijn eigen wikkelbedrijf nieuw leven in.


Wikkelbedrijf in ontwikkeling

In eerste instantie was het wikkelbedrijf een eenmanszaak in het herwikkelen van electromotoren. Als een elektromotor uitvalt, hoeft deze namelijk niet altijd in zijn geheel vervangen te worden. In vele gevallen is het mogelijk om de lagers te vervangen en of de spoelen opnieuw te wikkelen. De klantenkring was heel divers: Rijswijk werkte voor de Cavo, de familie Blok, een boer met een defect elektromotortje in de melkpomp, enzovoorts. Het bedrijf was nog een echt familiebedrijf: moeder Rijswijk nam de telefoon aan en wikkelde ook spoelen en zus Corrie verzorgde de administratie. Zoon Co werkte ergens anders, maar sprong ook geregeld in als dat door toenemende werkzaamheden nodig was.


Co neemt het over

Toen in 1984 opa Rijswijk vanwege gezondheidsreden gedwongen was te stoppen, zegde zoon Co zijn baan bij firma Gijs van der Pol vaarwel en nam het bedrijf dat zijn ouders waren begonnen over. De klanten - Co noemt ze liever 'relaties' - bleven, want het Wikkelbedrijf Rijswijk had goodwill en een goede naam opgebouwd. Het bedrijf groeide door en in 1987 werd verhuisd naar een ruimere locatie aan Groendijck 3a. In 1989 en 1991 waren nogmaals uitbreidingen nodig. Aan de Noordkade bij installatiebedrijf Van Vliet en aan het Hoogeind werd extra opslag gevonden.


Er waren gesprekken gaande met de Driebrugse burgemeester De Jong om een nieuwe vestigingslocatie te vinden, maar de gemeentelijke herindeling frustreerde het proces. In 1992 kwam Co bij burgemeester Verstoep met nieuwe uitbreidingsplannen. De Esdoornstraat 29 in Driebruggen kwam in beeld, een locatie van 2000 m2 waar Wikkelbedrijf Rijswijk en de familie Excodo zich konden vestigen. Twee jaar later was de nieuwbouw gereed en werd er verhuisd naar het huidige bedrijfspand.


Een serieuze onderneming

Inmiddels is Wikkelbedrijf Rijswijk uitgegroeid tot een hechte en gezonde organisatie met een kleine twintig betrokken medewerkers, in leeftijd variërend tussen de 18 en 67 jaar. Zij houden zich bezig met het (her)wikkelen van electromotoren, generatoren, pompen en ventilatoren. Eigenlijk met zo'n beetje alles wat elektrisch draait of wordt aangedreven. Daarnaast is Co in 2002 Handelsonderneming Rijswijk gestart, die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de verkoop van elektromotoren en/of pompen. Begin 2010 is het 25-jarig jubileum van Co's overname groots gevierd met alle relaties, medewerkers, vrienden, kennissen en familie. Oud-gedienden werden in het zonnetje gezet en goede doelen werden eveneens niet vergeten.


Ook zoon Johan is inmiddels in het wikkelbedrijf werkzaam. Voordat hij bij Wikkelbedrijf Rijswijk ging werken, verdiende hij - op aanraden van zijn vader - eerst zijn sporen als elektricien bij Gijs van der Pol uit Montfoort. Nu voelt Johan zich bij het wikkelbedrijf als een vis in het water. Hij houdt zich graag bezig met klantenrelaties en verkoop, maar is ook dikwijls met opgestroopte mouwen gewoon op de werkvloer te vinden tussen de andere medewerkers van het team. Voor klanten zijn mede hierdoor de communicatielijnen altijd kort en to-the-point.


Tijd voor de volgende generatie

In april 2020 bestond Wikkelbedrijf Rijswijk vijftig jaar. Er waren mooie plannen gemaakt voor weer een jubileumfeest, waarop Cor het stokje zou overdragen aan Johan. Helaas heeft COVID-19 dat volledig in de war gestuurd. Eerst was er nog de gedachte om het feest te verschuiven naar een later moment in het jaar, maar toen duidelijk werd dat ook dat niet meer ging lukken, heeft de overdracht van de leiding op 26 juni in familiekring plaatsgevonden.


Bij deze formele overdracht heeft Co in zijn speech duidelijk gemaakt dat een bedrijf leiden niet zomaar vanzelf gaat. Hij benadrukte het belang van zijn vrouw, die altijd acht hem had gestaan, en wees erop dat je de juiste mensen om je heen moet hebben. Ook de goede leveranciers- en klantenrelaties moet je niet onderschatten. Dat zijn de pijlers waar Wikkelbedrijf Rijswijk op rust en die Johan altijd zal moeten blijven onderhouden.


Johan kreeg bij de overdracht, als symbool van de genomen sprong, een beeldje van een figuur op een springplank. Op zijn beurt sprak de nu nieuwe directeur zijn dank uit richting zijn ouders, die het bedrijf hebben gemaakt tot wat het nu is. Hij nam zich stellig voor om Wikkelbedrijf Rijswijk, gesteund door zijn echtgenote en samen met het team van huidige medewerkers, op vertrouwde voet voort te zetten.


Steun aan lokale doelen en instellingen

Johan en zijn vader hebben besloten het bedrag dat was gereserveerd voor het jubileumfeest te besteden aan lokale goede doelen en instellingen. Lokale verenigingen, maatschappelijke organisaties en goede doelen mogen zich melden bij het wikkelbedrijf om aanspraak te maken op een deel van het bedrag. Co ziet gemotiveerde, onderbouwde plannen graag in zijn mailbox verschijnen. De inschrijving staat open tot 1 februari 2021 via feest@rijswijkbv.nl.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Afbeelding