Informatiebord in het Limespark.
Informatiebord in het Limespark. Foto:

Romeinen nemen in Limespark hun posities weer in

BODEGRAVEN - De Romeinen komen terug. Na 2.000 jaar nemen de overheersers weer nadrukkelijk hun posities in bij de noordgrens (Limes) van hun oude wereldrijk. In dit geval in hun eigen park: het Limespark. De gemeente knapt beschadigde informatieborden op en zet nieuwe neer.

Het Limespark, de groenstrook ten oosten van de wijk Weideveld, moest bij de aanleg het Romeinse verleden van Bodegraven weer nadrukkelijk in beeld te brengen. Dat gebeurde aan de hand van voorwerpen, onder andere replica's van Romeinse kruiken en informatieborden over de archeologische vondsten in de omgeving. Ook het dorpshart telt informatieborden. Niet verwonderlijk, want in en rond de Willemstraat en op de plek waar nu de Albert Heijn staat, legden archeologen sporen van een Romeins verleden bloot.


Sommige borden zijn echter beschadigd en andere zijn aangetast door het weer, legt woordvoerder Robert Scholten namens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk uit. Dat is de reden dat burgemeester en wethouders 10.000 euro uittrekken om de borden op te lappen en er nieuwe bij te plaatsen.


Fietsroute over Rampjaar

Ook draagt de gemeente 7.500 euro bij in de kosten van een fietsroute, die de gebeurtenissen volgt van het rampjaar 1672. In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat het Franse leger onder andere in Bodegraven huishield met moorden, verkrachtingen en brandstichting. Een fysieke routekaart en een app helpen fietsers aan een toertocht langs locaties die inzicht geven in dit deel van de vaderlandse geschiedenis.

Tekst en beeld: Ad van den Herik

Afbeelding