Meditatief Cursief

Kind brengt licht

We leven in een verwarrende en onzekere tijd. Veel dingen gaan anders, sommige dingen gaan niet. Voor velen is de kwetsbaarheid van het bestaan heel dichtbij gekomen, zij werden geraakt door persoonlijk verdriet. Kerst was altijd een feest van licht en sfeer in de donkere wintermaanden. Er werd op allerlei plekken werk van gemaakt. Maar dit jaar zal het anders gaan. Misschien zijn we er ook wel wat moe van. Moe van dit jaar, moe van de extra energie die alles kost. Moe van de eenzaamheid, moe van het gekibbel thuis, moe van de meningen.


In de geschiedenis van Kerst komen we eenvoudige mensen tegen. Mensen in de weerbarstigheid en de moeite van het bestaan. Bekend zijn de herders, in de nacht aan het werk. Dan overkomt hen iets bijzonders, iets wat ze niet hadden verwacht. Ze zien een licht, de hemel gaat voor hen open. En met dit licht ontvangen ze een boodschap. Dat er een Kind geboren is, Jezus. Het is goed nieuws, want Hij is de Redder, gekomen om vrede te brengen.


Wanneer Hij is opgegroeid gaat Hij op weg. En waar Hij gaat brengt Hij licht in gebroken levens. Waar Hij gaat brengt Hij de boodschap dat God onze wereld en ons mensen niet loslaat. Hij laat de liefde van God zien – en wie verlangt er niet naar liefde? Zijn leven begon kwetsbaar en hulpeloos, toen Hij als een kleine baby op aarde kwam. Zijn leven eindigt kwetsbaar als Hij zijn leven geeft aan het kruis. Jezus was bereid om Zijn leven met ons te delen. Hij is dichtbij gekomen, in vreugde en verdriet. Als antwoord op onze vragen geeft Hij zichzelf.


Hij brengt licht in onze wereld, dat ons mag vervullen met hoop. En met verwondering. Dat God naar ons omziet. Dat is mooi om te vieren, ik hoop dat u het meeviert. En dat u het voor uzelf mag ervaren. Het licht van God, met Jezus gekomen, is er ook voor mij.


ds. Jeroen de Jong

PKN Gereformeerde kerk Waarder