Ingezonden brief

Naar de digi-bank?

Altijd als ik een vraag had over financieel verkeer, sparen of een hypotheek - kortom voor allerlei zaken - kon ik bij de lokale bank terecht. Goede medewerkers beijverden zich om je te helpen, met grote en kleine vragen. Er was steeds voldoende tijd en aandacht. Al moest je wel eens even wachten; er waren veel meer mensen die er gebruik van maakten.


Helaas is die tijd voorbij. De banken zijn bijna uit Bodegraven verdwenen, een grote verarming in de dienstverlening. Uit de gebruikte argumenten heb ik begrepen dat er steeds minder klanten langskwamen. En voor kleine groepen kun je geen dure dienstverlening in stand houden. Bovendien waren het niet zulke gemakkelijke klanten op het laatst: mensen met beperkingen en bejaarden. Soms een lastige groep om mee te communiceren.


Maar, zo wordt gezegd, 'onze diensten blijven beschikbaar'. Dat is nog de vraag. Begin december kreeg ik van een van de banken een brief met de zoveelste wijziging (=verhoging) van de betaaltarieven. Waarom wijzigen de tarieven? 'Omdat we blijven werken aan het verbeteren van onze diensten waardoor we jouw bankzaken nog makkelijker en sneller maken.' Hoe dat gebeurt? Door het gebruik van acceptgiro’s en overschrijvingskaarten fors duurder te maken! Je hoeft niet lang na te denken om hier de wens tot voortgaande digitalisering te vermoeden. Dat had de mevrouw van de bank onlangs ook al door de telefoon gezegd: u kunt bijna alles ook via de website regelen. En late nu die oude en wat beperkte klanten daar nou juist zoveel moeite mee hebben. Niet allemaal, dat weet ik wel.


Daarom een oproep: laten de banken in ons dorp - zo mogelijk gezamenlijk - een goed bereikbaar servicepunt oprichten. En ook in de kleinere kernen. De winsten van de banken zijn zo hoog dat deze dienstverlening gemakkelijk betaald kan worden. En het geeft ook nog enige werkgelegenheid. Het is ten behoeve van alle burgers.


Wim van Kempen