Nog weinig overeenstemming over vestiging restaurant Elfhoeven

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De commissie Ruimte besteedde vorig week in haar vergadering de meeste tijd aan de twee onderwerpen die ook tijdens de inspraakraad aan de orde waren gekomen: Beter Bereikbaar Gouwe en de vestiging van het al veel besproken restaurant aan de plas Elfhoeven. Over het laatste onderwerp werd opnieuw twee uur beraadslaagd en het ziet er niet naar uit dat de laatste woorden erover gesproken zijn.

Beter Bereikbaar Gouwe

Aan het begin van de opiniërende bespreking over het plan om de verkeersstructuur in het Gouwegebied te verbeteren benoemde wethouder Inge Nieuwenhuizen nog de kernpunten waar het voor de gemeente om gaat. Het belangrijkste punt voor Bodegraven-Reeuwijk is het doorzetten van de lobby voor de aanleg van de Bodegravenboog, een nieuw te bouwen aansluiting tussen de N11 en de A12 richting Den Haag. Daarnaast wordt ingezet op de aanleg van een parallelweg langs de A12, het oplossen van de knelpunten bij Reeuwijk-Dorp (in samenwerking met gemeente Waddinxveen) en een algehele versterking van de hoofdinfrastructuur. De doorfietsroute Gouda-Bodegraven zit al in de plannen verwerkt.


In het algemeen konden de commissieleden zich vinden in de voorstellen, die na een lang inspraaktraject tot stand zijn gekomen. Tevredenheid was er vooral over het feit dat de aanleg van de Bodegravenboog een stap dichterbij lijkt te zijn, al uitte Elly de Vries (D66) wel haar zorgen dat de financiën voor de plannen nog ontbreken.


Robin Borgh (BBR) stak een waarschuwende vinger op, omdat hij vreesde dat een parallelweg langs de A12 de verkeersdruk op aansluitende wegen, zoals de Baarsjeskade, kan vergroten. Het kan ook ten koste gaan van de kwaliteit van het landelijk gebied. Lisbeth Hertogh (PvdA) was wat verbaasd over het feit dat een van de insprekers had aangegeven dat er geen probleem was met de ontsluiting van Reeuwijk-Dorp. Zij zag dat probleem wel degelijk en al ligt het probleem vooral bij de Brugweg in Waddinxveen, de oorzaak moet volgens Lisbeth toch vooral worden gezocht bij de bedrijvigheid in Reeuwijk-Dorp. Zij drong dan ook aan om daarvoor gezamenlijk met Waddinxveen een oplossing te zoeken. Jan van Rooijen (CDA) vroeg nog aandacht voor de verbetering van de fietsoversteek over de toe- en afrit van de N11 nabij de kluifrotonde en werd op zijn wenken bediend door de wethouder, die aangaf dat de eerste plannen voor een fietstunnel ter beoordeling bij de provincie liggen. Van de zijde van GroenLinks vroeg Merel van Dijk om extra aandacht aan het openbaar vervoer te besteden, omdat een goed openbaar vervoer een vermindering van de verkeersdruk kan opleveren.


Wethouder Inge Nieuwenhuizen stelde dat het onmogelijk was om het iedereen naar de zin te maken. Zij wees erop dat een door Arcadis opgesteld rapport aangeeft dat een parallelweg langs de A12 tussen Bodegraven en Nieuwerbrug vooral effect heeft op de afhandeling van lokaal verkeer, maar dat er voor de verkeersafwikkeling op de A12 ook moet worden gekeken naar knelpunten buiten het plangebied. Uit de toonzetting van de beraadslaging bleek wel dat de wethouder voldoende steun heeft voor de verdere gesprekken die in regioverband over dit onderwerp worden gevoerd.


Bestemmingsplannen Elfhoeven

Ter voorbereiding van een raadsbesluit sprak de commissie opnieuw over de bestemmingsplannen ‘Restaurant aan de plas Elfhoeven’ en ‘Acht woningen aan de plas Elfhoeven’. Tegen de bouw van de acht woningen op de plaats waar eerst enkele tientallen vakantiehuizen zouden verrijzen, lijkt weinig bezwaar te bestaan. De vestiging van een restaurant dat aanzienlijk groter wordt dan eerder in een bestemmingsplan was opgenomen, roept daarentegen meer vraagtekens op.


Het zijn vooral de oppositiepartijen BBR, PvdA en D66 die kritisch in het proces staan. Robin Borgh (BBR) gaf als eerste spreker aan dat zijn partij vast wilde houden aan de voorwaarden die in het bestemmingsplan uit 2015 waren vastgelegd (kleinschalige horeca) en vroeg zich af waarom de ontwikkelaar vast blijft houden aan 1200 m2. Hij vond de verhouding tussen deze oppervlakte en de 160 stoelen die voor bezoekers worden toegelaten onlogisch en twijfelde ook over de juridische houdbaarheid. Verder was hij kritisch op de verkeersrapporten die zijn opgesteld door de adviesbureaus Goudappel Coffeng (namens de ontwikkelaar) en Stienstra (namens de omwonenden). Hij zag sterk uiteenlopende uitkomsten en vroeg zich af op welke gronden het college het rapport Stienstra had afgewezen. Op dat laatste kreeg hij, ondanks zijn aandringen, geen antwoord van wethouder Jan Leendert van den Heuvel. Die verwees hem voor de motivatie slechts naar de bijgevoegde stukken.


Lisbeth Hertogh (PvdA) en Elly de Vries (D66) deelden op hoofdlijnen de kritiek. Elly de Vries had zelf uitgerekend dat het aantal verkeersbewegingen op de Notaris d’ Aumerielaan boven het gestelde kader van 1000 per dag zou uitkomen. De raadsleden leverden ook commentaar op het feit dat het college de zienswijze van werkgroep Veilig en Bereikbaar Reeuwijk (VBR) niet ontvankelijk had verklaard. In een reactie daarop meldde de wethouder dat de zienswijze, ook al was deze acht dagen te laat binnengekomen, inhoudelijk wel was meegenomen.


Niet alleen oppositie

Overigens waren het niet alleen de oppositiepartijen die zich zorgden maakten over de afmetingen van het restaurant in verhouding tot het aantal bezoekers dat wordt toegestaan. Fred Westerink (ChristenUnie) vroeg zich af hoe het aantal bezoekers gehandhaafd kon worden. Volgens hem kon je erop wachten dat er vergunningaanvragen zouden komen om van de limiet af te wijken. Het loslaten van de eerder opgenomen horeca-categorie 1C noemde Jan van Rooijen (CDA) 'logisch', omdat daarmee de vestiging van een afhaal- of fast-foodrestaurant kon worden voorkomen. Hij vroeg wel om groene parkeerplaatsen en aandacht voor fietsverkeer bij de herinrichting van de laan. Hij kreeg bijval van Merel van Dijk (GroenLinks), die vond dat de auto op de laan ‘te gast’ moest zijn.





Zoveel mogelijk

In de beantwoording op de veelheid van vragen zei wethouder Van den Heuvel dat de door de raad aangegeven kaders 'zoveel mogelijk' waren gevolgd. Mede op basis van een juridisch advies is de aanvankelijk opgenomen horeca-categorie losgelaten en vervangen door een omschrijving, die de basis vormt voor de wijze waarop het restaurant moet worden gerund. Hij wees er daarbij op dat het toegelaten aantal van 160 stoelen een maximum is voor binnen en buiten samen. Het plaatsen van statafels is volgens hem niet helemaal uit te sluiten, maar gezien de uitgangspunten voor het restaurant niet logisch. Hij benadrukte dat bij de inrichting van de laan de veiligheid voor fietsers zeker wordt meegenomen, maar dat zowel de verkeersinrichting als het parkeren nog moeten worden uitgewerkt.


Aan het slot van de discussie bleek dat er bij diverse fracties toch te veel vragen open bleven staan om direct voor een doorgeleiding naar de raad van vanavond te kiezen. Verwacht mag worden dat het bestemmingsplan voor het restaurant in ieder geval doorgeschoven wordt naar januari. Mogelijk beslist de raad wel om tot behandeling van het bestemmingsplan van de woningen over te gaan, mede gezien een vraag daarover van de ontwikkelaar, maar dat zal bij de vaststelling van de agenda worden bepaald.

Tekst: Bert Verver