Nederland gaat in lockdown

Het zal vrijwel niemand ontgaan zijn dat premier Rutte maandagavond een flink aantal strengere maatregelen heeft afgekondigd om het sterk groeiend aantal COVID-19 besmettingen in te dammen. De maatregelen, die vooralsnog tot 19 januari 2021 gelden, zijn bedoeld om het aantal contacten te beperken waardoor het naar verwachting mogelijk is de zorg toegankelijk te houden.

De maatregelen zullen ieder in de persoonlijke levenssfeer raken. Zo mogen binnen slechts 2 personen per dag ontvangen worden, al wordt dat aantal voor de periode 24 tot en met 26 december verruimd tot 3. Alle publiek toegankelijke locaties zoals zwembaden, theaters, eetgelegenheden en bibliotheken zijn gesloten, hoewel die laatste wel open mogen blijven voor het ruilen van boeken. Niet essentiële winkels, waaronder de bouwmarkten (waar bestellen en afhalen wel mogelijk zal zijn) en ondernemers met contactberoepen zoals kappers en schoonheidssalons, moeten sluiten hetgeen vooral een klap zal betekenen voor b.v. kleding- en schoenenzaken die juist in deze tijd van het jaar vaak een flinke omzet halen.


Veel winkels zullen overigens gewoon door kunnen blijven draaien, supermarkten en andere winkels voor levensbehoeften, zoals de slager en bakker, maar ook de apotheek, drogisterij, slijterij en opticien kunnen open blijven. Bloemen en kerstbomen mogen buiten worden verkocht en er kan ook gewoon getankt worden. Iedereen wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, maar in veel gezinnen zal het dringen worden rond de beperkte werkruimte omdat ook de scholen, zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs de deuren met ingang van vandaag sluiten en naar verwachting pas op 18 januari 2021 weer open mogen gaan. Ook de kinderopvang gaat dicht, al is het mogelijk voor kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang te regelen.


Een volledig overzicht van de door de overheid afgekondigde maatregelen is te vinden op de website rijksoverheid.nl.

Tekst: Bert Verver













Aantal coronabesmettingen in Bodegraven-Reeuwijk laatste week flink gestegen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Juist voor de toespraak van premier Rutte wist burgemeester Christiaan van der Kamp te melden dat het aantal besmettingen in Bodegraven-Reeuwijk in de voorgaande week was gestegen naar 151 tegen 100 die week ervoor. De burgemeester, die zelf afgelopen zomer enkele maanden uit de roulatie was door een coronabesmetting, deelde de landelijke zorgen en verbaasde zich er over dat 80% van de mensen die met klachten thuis blijven, toch op pad gaan en daarmee een infectiebron vormen voor anderen. Hij roept iedereen op daarmee te stoppen en zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Ook vraagt hij ieder verre te blijven van alle onzin-theorieën die de ronde gaan over de aanstaande vaccins. “Blijf uitgaan van de feiten en laat je vaccineren zodra dat mogelijk is”, aldus de burgemeester, die daarbij aangeeft dat dat ook past in het beleid dat de raad enkele jaren geleden heeft vastgesteld om in voorkomende gevallen het rijks vaccinatiebeleid te volgen.


Op de naleving van de maatregelen zal zowel door de politie als de gemeentelijke toezichthouders worden toegezien. Naar verwachting zal het rijk de gemeente een subsidie verstrekken die het mogelijk maakt extra toezichthouders in te huren.

Tekst: Bert Verver