Gemeenteraad stelt behandeling bestemmingsplannen Elfhoeven uit

REEUWIJK - De gemeenteraad heeft in haar vergadering van woensdag 16 december besloten om de besluitvorming over de bestemmingsplannen ‘Acht woningen aan de plas Elfhoeven’ en ‘Restaurant aan de plas Elfhoeven’ uit te stellen naar de raadsvergadering van 27 januari.

Na de beraadslagingen in de commissie Ruimte was al duidelijk geworden dat er nog zoveel vragen waren over met name het restaurant, dat uitstel waarschijnlijk was. Over de bouw van de acht woningen op de plaats waar eerst twintig recreatiehuizen zouden komen, leek meer overeenstemming te bestaan, maar ook dat plan werd ondanks het dringende verzoek van de ontwikkelaar doorgeschoven. Behalve Kees Willem van Os (Fractie van Os) waren alle fracties het eens over het uitstel, dat door Willem Zuyderduyn werd toegelicht. De VVD-woordvoerder meldde dat het verzoek van de ondernemer door de fracties zorgvuldig was afgewogen en was afgezet tegen het algemeen belang, met als belangrijk uitgangspunt het doorlopen van een transparant proces. In de ogen van de raad draagt het opknippen van de plannen in twee delen daar, zeker in de publieke beeldvorming, niet aan bij. De twee plannen worden daarom in de eerste raad van het nieuwe jaar in onderlinge samenhang behandeld.


Ondernemersfonds in discussie

Op verzoek van het bedrijfsleven werd in 2013 het ondernemersfonds Ons Fonds ingesteld. Het fonds wordt gevoed door gelden die bij de ondernemers als een extra heffing op de OZB voor niet-woningen worden opgelegd. Deze gelden kunnen door de zogenaamde 'trekkingsgebieden' (voor een groot deel overeenkomend met de bedrijventerreinen) via een verdeelsleutel aan projecten worden besteed. Op grond van gerechtelijke uitspraken dient het raadsbesluit dat in 2017 voor een periode van vijf jaar is genomen, enigszins te worden aangepast. Het voorstel daarvoor dat door het college aan de raad werd aangeboden, bracht het CDA ertoe een amendement in te dienen om voor het komend jaar geen bijdrage te innen en na de evaluatie in 2021 te bezien hoe verder te gaan met Ons Fonds in relatie tot de agrarische sector. In zijn toelichting zei Nico de Heij dat er binnen het fonds nog voldoende middelen aanwezig zijn om de uitgaven voor komend jaar te dekken en dat het opschorten van de heffing een steuntje in de rug kan betekenen voor ondernemers in deze moeilijke periode. De Heij kreeg steun van de zijde van Kees Willem van Os (Fractie van Os), maar Gerrit Weerheim (SGP) vond het voorstel te ver gaan, omdat de evaluatie al in het voorjaar zou zijn. De andere fracties dachten er ook zo over en ook wethouder Inge Nieuwenhuizen ontraadde namens het college het amendement. Ook zij wees op de komende evaluatie en de gesprekken die al op de planning stonden over de positie van de agrarische sector binnen Ons Fonds. Er werden slechts zes voorstemmers (CDA, fractie van Os) voor het amendement genoteerd.


Toch discussie over belastingverordeningen

Zoals ieder jaar na de begrotingsbehandeling moeten de diverse belastingen die de gemeente heft, worden vastgesteld. Bijna altijd gebeurd dat bij hamerslag, maar dit keer diende de VVD een tweetal amendementen in en de PvdA voegde er nog één aan toe.

Robin Kersbergen (VVD) deed het voorstel het gebruikersdeel van de OZB bij de eigenaren van bedrijfspanden onder te brengen, zodat bij leegstand de gemeente daarvan geen financiële schade zou ondervinden. Zijn collega Frank Rijkaart constateerde in een amendement dat de kosten voor de afvalinzameling voor de burger steeds verder oplopen. Door de invoering van een betaling van 5,31 euro voor iedere storting bij het milieustation voorspelde hij veel bijeffecten van dat voorstel. In zijn amendement stelde hij voor de eerste vier bezoeken per kalenderjaar gratis te maken en, om kostenneutraal te blijven, verdere bezoeken te belasten met 15 euro per keer. Frank sloot daarbij enigszins aan bij de regeling in buurgemeente Alphen aan den Rijn, waar twaalf keer gratis gebracht mag worden, maar daarna 17 euro moet worden betaald. De raadsleden hadden nogal wat vragen over de voorstellen, omdat ook de financiële gevolgen vaag waren. Dat vond ook wethouder Dirk Jan Knol, die van mening was dat deze discussie in de commissie gevoerd had moeten worden. Hij wilde die discussie, evenals ‘afvalwethouder’ Kees Oskam, best aangaan, maar dan bij de komende behandeling van de kadernota en begroting. Bij stemming bleek dat de raad het daarmee eens was. Frank Rijkaart was tevreden met de toezegging van de wethouders om zijn voorstel nog eens door te rekenen en trok zijn amendement in. Het amendement over de OZB werd wel in stemming gebracht, maar werd met slechts zes stemmen voor naar de symbolische prullenbak verwezen.


Kwijtschelding

Monique Jonker (PvdA) constateerde in een amendement dat de voorgestelde afvalstoffenheffing voor het milieustation het voor mensen met een smalle beurs niet gemakkelijker maakt. Zij verwachtte dat mensen drie keer per jaar naar het milieustation zullen gaan en wilde het bedrag van 15,93 euro dat daarmee gemoeid is in het Kwijtscheldingsbesluit 2021 opnemen door het maximum van 60,25 euro in dat besluit te verhogen naar 76,18 euro. Na een korte discussie kon ook financieel wethouder Dirk Jan Knol zich vinden in het voorstel, dat dan ook met slechts één stem tegen werd aangenomen, waarna Monique een mooi compliment van burgemeester Christiaan van der Kamp in ontvangst mocht nemen.

Tekst: Bert Verver