Gericht op betere ontsluiting bedrijventerreinen

Ondernemers richten Mobiliteitsfonds op

BODEGRAVEN - Ondernemers op de bedrijventerreinen Broekvelden en Groote Wetering hebben een Mobiliteitsfonds opgericht. Doelstelling is een doorbraak te forceren in een betere ontsluiting van deze terreinen. Op de algemene ledenvergadering van het Ondernemers Collectief Bodegraven (OCB) is deze week voor dit doel een bedrag van 225.000 euro gereserveerd.

Het OCB is een van de Trekkingsgebieden binnen Ons Fonds, waaraan alle ondernemers door middel van een bijzondere opslag op de OZB een financiële bijdrage leveren. Het geld is bedoeld voor de uitvoering van projecten in het gezamenlijke belang van de ondernemers. Het OCB financierde eerder uit deze collectieve pot al de aanleg van beveiligingscamera’s en glasvezel. Trekkingsgebieden zijn autonoom in de besteding van de door de eigen ondernemers opgebrachte fondsen, maar er is ook een percentage beschikbaar gesteld voor gebiedsoverschrijdende projecten.


Economische schade

OCB-voorzitter Peter Domburg: “De ontsluiting van de bedrijventerreinen baart velen zorgen. De botrotonde blijkt een lastig obstakel. Die veroorzaakt dagelijks economische schade. Wellicht brengt de Bodegravenboog op termijn enige verlichting, maar er wordt gevreesd dat dit de problemen voor onze ondernemers niet oplost.”

De ondernemers binnen het OCB menen dat de aanleg van een parallelweg richting Nieuwerbrug, die aansluit op de bedrijventerreinen, wel een effectieve oplossing biedt. Eerder werd binnen de Raad voor Handel, Industrie en Dienstverlening (RvHID), waarbij meer dan tachtig grotere bedrijven in onze gemeente zijn aangesloten, al gepleit voor een dergelijke oplossing.


Stroomversnelling

Door zelf geld te reserveren voor de aanleg van deze weg hoopt de OCB de ontwikkeling in een stroomversnelling te brengen. Penningmeester Krijn Doornekamp van de OCB: “Bij aanleg van dit soort infrastructuur vraagt de overheid steeds vaker een bijdrage van de ondernemers. Wij lopen wat dit betreft voor de vraag uit.”

Begin 2021 wordt een taskforce samengesteld van ondernemers die in samenspraak met andere ondernemersverenigingen druk gaan uitoefenen op de lokale en provinciale overheid om de parallelstructuur te realiseren. Overigens zijn in het verleden plannen om een extra afslag van de A12 te maken naar Broekvelden stukgelopen op de financiering. Destijds is al provinciale subsidie toegezegd, waarop nu wellicht opnieuw een beroep kan worden gedaan.