In verband met bijzondere interesse heb ik deelgenomen als toehoorder aan de digitale raadsvergadering van 16 december omtrent het besluit over de bestemmingswijziging voor het plan Elfhoeven, zijnde de bouw van acht woningen.


Vooraleerst meld ik dat ik hierbij betrokken ben als adviseur van de ontwikkelaar. Mijn visie kan dus gekleurd zijn. Wat niet gekleurd is, is hetgeen aan deze vergadering vooraf is gegaan. Het besluit over de acht woningen is zonder deugdelijke motivering van de agenda verwijderd. Voor mij is onbegrijpelijk dat onze burgemeester daar niet op heeft doorgevraagd. Kennelijk was hij er al van op de hoogte dat de VVD, bij monde van hun fractievoorzitter, vooraf een kongsi heeft gevormd met andere partijen om dit agendapunt van tafel te krijgen.

Mijn bezwaar zit in het feit dat dit kritiekloos en ongemotiveerd gebeurt. Dat de bestemmingswijzigingen ten aanzien van de woningen en de bouw van een restaurant gezamenlijke behandeling behoeven, is enerzijds onvoldoende motivering en anderzijds dubieus; er was al toestemming verleend voor de bouw van twintig vakantiewoningen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat persoonlijke belangen bij deze gang van zaken vooropgestaan hebben. De ledenlijst van de Roei- en Zeilvereniging geeft hieromtrent opheldering.

Wat ging eraan vooraf? De ondernemer in kwestie heeft kosten noch moeite gespaard om tegemoet te komen aan de wensen van de gemeente. Uiteindelijk heeft dit tot een plan geleid dat naar de mening van de gemeente voldoet aan de wensen en wel zodanig dat het rijp was om aan de gemeenteraad voor besluit te worden voorgelegd. Hierbij is voorts aangegeven dat een besluit vóór 31 december wenselijk is in verband met de verhoging van de overdrachtsbelasting per 2021. De kosten daarvan komen voor rekening van de betreffende ondernemer.

Vervolgens wordt de ondernemer op 16 december geïnformeerd dat het college een belastingadvies heeft ingewonnen bij een kantoor in Alkmaar, dat bestrijdt dat sprake is van belastingschade indien besluitvorming wordt doorgeschoven naar volgend jaar. Deze adviseur was echter onjuist geïnformeerd. Na juist geïnformeerd te zijn, bevestigt de adviseur alsnog dat inderdaad sprake is van fiscale schade indien besluitvorming wordt uitgesteld naar 2021.

Wij hebben onze mond vol over het gebrek aan democratie in landen als Polen en Hongarije, maar dicht bij huis worden de democratische beginselen ook met voeten getreden. Persoonlijke belangen mogen nooit een rol spelen. Je verwacht dan in ieder geval van een burgemeester dat hij het democratisch proces bewaakt, maar helaas. Wat deed zijn partij?

Van beroep ben ik adviseur. Normaal tegen betaling, maar nu gratis. Indien ik de ondernemer was, zou ik de gemeente per direct aansprakelijk stellen vanwege onbehoorlijk bestuur. Mijn advies aan de inwoners van onze gemeente is om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in ieder geval niet op de VVD te stemmen.

Met vriendelijke groet,

Mr. W.J.G. Hagens