Aldi Reeuwijk-Dorp.
Aldi Reeuwijk-Dorp. Foto: Bert Verver

Aldi Reeuwijk-Dorp sluit morgen haar deuren

REEUWIJK-DORP - Niet geheel onverwachts, maar sneller dan velen hadden gehoopt, sluit de vestiging van de supermarkt-discounter Aldi in Reeuwijk–Dorp morgen haar deuren. Door de sluiting zijn de inwoners van ‘dorp’ beroofd van de laatste winkel die in de dagelijkse levensbehoefte van de inwoners in de eigen kern kan voorzien.

Al in oktober 2010 werd het duidelijk dat de leiding van Aldi het openhouden van de Reeuwijkse vestiging niet meer zag zitten. Vertegenwoordigers van het bedrijf gaven in de inspraakraad toen al te kennen dat het klantenpotentieel van 3500 te weinig was voor een rendabele exploitatie. Daarbij wezen zij ook op de moeilijke bereikbaarheid en op het feit dat een verduurzaming van de winkel niet mogelijk was. De sprekers vroegen toen om medewerking om voor de komende 5 tot 10 jaar een tijdelijke vestiging te openen aan de Reeuwijkse Randweg. Het college van burgemeester en wethouders had toen al aangegeven niets te voelen voor die locatie en steunde het door het concern ingediende principeverzoek niet.

Tijdens de behandeling in de commissie Ruimte in maart van dit jaar bleek dat het door het college genomen besluit breed werd ondersteund, ondanks het feit dat het erg werd betreurd dat een winkel voor eerste levensbehoefte uit het dorp zou verdwijnen. Het college beloofde zich toen, samen met het dorpsteam, de inwoners en bedrijven, actief in te zetten om een ondernemer te interesseren een bescheiden winkel in het dorp te realiseren.


Geen taak gemeente

Dorpswethouder Kees Oskam vertelt desgevraagd dat er met de huidige eigenaren van het perceel waarop de Aldi is gevestigd, al overleg is gevoerd over de herontwikkeling van de locatie. Het ruime perceel is uitermate geschikt als bouwlocatie en de gemeente heeft randvoorwaarden aangegeven voor de wijze waarop iets gerealiseerd kan worden. Volgens de wethouder is een van de voorwaarden dat er ruimte moet zijn voor een voorziening voor de dagelijkse boodschappen. “Wij doen zeker een oproep aan ondernemers om die handschoen op te pakken,” aldus Oskam, die daarbij verwijst naar de oplossingen die daar in Nieuwerbrug en Driebruggen voor zijn gevonden. Hij voegt er overigens wel aan toe dat het niet de taak van de gemeente is om een dergelijke voorziening in het leven te roepen en dat een eventuele dorpswinkel ook op een andere plaats kan worden gevestigd.


Leefbaarheid

Als Annemiek en Louis Gerts met een volle boodschappenkar naar buiten komen, zijn ze verbaasd te horen dat de winkel nog voor de kerst dicht gaat. Ze zijn al heel lang klant bij de Aldi. “Wij hebben de winkel zo’n veertig jaar geleden leren kennen in Limburg toen we daar regelmatig op vakantie gingen. Voordat ze hier zaten, zijn we er in Waddinxveen boodschappen gaan doen en we zijn erg gehecht aan bepaalde producten die ze hebben. Erg jammer dat ze sluiten, maar we zullen de Aldi trouw blijven en in Bodegraven boodschappen gaan doen.”

Ook de Boskoopse Annet vindt het jammer, niet zozeer voor haar zelf, want zij doet ook in Boskoop bij de Aldi boodschappen, maar vooral ook voor de leefbaarheid van het dorp en voor de mensen die niet zo mobiel meer zijn.


Voor die laatste vindt ook Joyce de Wit uit

Reeuwijk-Dorp het erg. Zelf is zij trouwe klant van de winkel, maar zij constateert wel dat veel mensen er alleen voor de ‘kleine boodschappen’ komen en daarnaast veel online bestellen. Ze bewaart overigens nog mooie herinneringen aan het pand waarvoor zij als klein kind, samen met haar opa, de eerste paal mocht slaan voor de Cash en Carry De Witte Prijzenhal van haar oom Henk. Ze brengt in herinnering dat er nadien nog de supermarkten van Groenwoud en Konmar in waren gevestigd en dat er ook sprake is geweest van een benzinepomp, een slijterij en een bloemisterij. Het pand is zelfs ooit afgebrand, waardoor de winkel een tijd lang gevestigd is geweest in de loods van Van Leeuwen. “Jammer voor de vitaliteit van het dorp dat het nu over is. Het is zeker een aderlating voor de mensen met de wat smallere beurs gezien de goede prijs-kwaliteitverhouding van de boodschappen die je er kunt kopen,” aldus Joyce.


Voor het personeel, dat slechts voor een heel klein deel uit Reeuwijk-Dorp komt, heeft de sluiting beperkte gevolgen. De banen blijven behouden en ieder kan in een ander filiaal aan het werk.

Tekst en archiefbeeld: Bert Verver