Gijsbert Verduijn is al negen jaar betrokken bij de Alpha Youth-cursus.
Gijsbert Verduijn is al negen jaar betrokken bij de Alpha Youth-cursus. Foto: Mascha Boot

Hoe de Alpha-cursus jou een frisse blik op het christelijke geloof kan geven

BODEGRAVEN - Op 15 januari gaat er weer een nieuwe Alpha Youth-cursus van start in Bodegraven, online of fysiek. Maar wat is een Alpha-cursus? De Bodegraafse Gijsbert Verduijn is al negen jaar betrokken bij deze cursus in Bodegraven en vertelt hierover. "Er bestaat vaak een negatief beeld over het christelijke geloof. Dit beeld is tijdens de afgelopen generaties ontstaan. Veel mensen trokken de conclusie dat het christelijke geloof ‘niets’ meer voor hen is," start Gijsbert. Hij heeft echter wel betekenis gevonden in het christendom. Hij is sinds 2011 betrokken bij de Alpha-cursus in Bodegraven.


De start

"Ik werd gevraagd om mee te helpen de Youth Alpha-cursus in Bodegraven op te starten omdat er vraag was naar een cursus of training voor jongeren om het christelijke geloof beter te leren begrijpen," vertelt Gijsbert. "Ook wilden jongeren hiermee ontdekken of zij iets met het christelijke geloof kunnen in hun leven en zo ja, hoe dan?"

Toen Gijsbert in 2011 startte met de cursus, ervaarde hij voor de eerste keer dat een cursus zo gericht was op de daadwerkelijke kern van het christelijke geloof. "Dit creëerde een enorme positieve sfeer. Er werd niet over verschillen in vormpjes, gewoontes of geloof gesproken. Er werd alleen over de belangrijke onderwerpen gesproken waarvan ik zeker weet dat God deze onderwerpen óók belangrijk vindt."


Het beste jongetje van de klas

Wat was dan het speciale aan deze Youth Alpha-cursus is? "Ieder mens heeft een innerlijke kern die leeg is. Ieder mens heeft ook een verlangen om die leegte te vullen. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Dat kan op een positieve of op een negatieve manier zijn. De omstandigheden kunnen daar een grote factor in spelen." Toen Gijsbert zijn eerste Youth Alpha-cursus gaf, werd hij totaal overrompeld, omdat hij zelf op dat moment tegen dezelfde zaken aanliep als veel andere mensen. Zijn leegte werd opgevuld door de kern van het christelijke geloof. "De kern is voor mij dat God een liefdesrelatie met mij wil en dat Hij die ook aan kán gaan, omdat Jezus als God hier op aarde kwam en stierf voor ons."

Ondanks dat Gijsbert degene was die de cursus gaf, was hij dus zelf misschien wel ‘het beste jongetje van de klas'. "Ineens snapte ik waar het allemaal om te doen was en hoe het in elkaar stak. De allermooiste ontdekking? Het is voor mij persoonlijk bedoeld!" Hij leerde wat het christelijke geloof voor hem persoonlijk betekent. "Het mooie was dat ik tijdens die cursus niet de enige was die dit in de gaten kreeg. Ook bij de deelnemers viel het welbekende kwartje!"


Cursus volgen

"Het is in deze maatschappij de hoogste tijd om het negatieve beeld rondom het christelijke geloof weg te nemen. Laat je op een ontspannen manier informeren over de belangrijke kernzaken van dit geloof! We zullen gezamenlijk de toekomst moeten invullen." Daarom wil Gijsbert jou ook uitnodigen! Ben jij tussen de 15 en 25 jaar en wil jij meer weten over het christendom? Stel je vragen en/of meld je direct aan via youthalphabodegraven@gmail.com.