Ingezonden brief

Onduidelijkheid is onveiligheid

We zijn er met z’n allen wel aan toe en het werd ook wel tijd: er komt een einde aan die vermaledijde rood-witte blokken op de Raadhuisweg-Zoutmansweg. Menig (familie)bezoek aan Reeuwijk begint over die rare obstakels op de weg, maar… het was immers maar voor tijdelijk. Of inmiddels semi-permanent. Enfin, hiervoor is in het definitieve ontwerp van de twee op elkaar aansluitende wegen in Reeu-wijk-Brug een goede oplossing gevonden. Er komen weer slalom-achtige obstakels op de weg, maar de fietsers kunnen er dan gewoon aan de rechterzijde langs. Zij kunnen zich er straks als een koning te rijk op de beide wegen begeven. Het wordt immers onderdeel van de doorfietsroute van Bodegraven naar Gouda. Leuke boompjes, bankjes, nieuwe gebogen lantaarnpalen en vijf ‘plekken aan het water’ maken de ‘dorpsroute’ helemaal af.

Doorn in het oog in het definitieve wegontwerp is, wat mij betreft, de onduidelijkheid bij de kruispunten. Waar fietsers op de wegvlakken zonder zijstraat zich metaforisch in een gouden koets over het asfalt kunnen bewegen, is de hoffelijkheid bij de kruispunten volledig verdwenen. Het suggestieve fietspad/pad-van-alles en de twee meter brede fietsstroken: in geen velden of wegen meer te bekennen!

Maar ook als automobilist is het overzicht onmiddellijk verdwenen. Deze ‘zoek het effe lekker uit-kruisingen’ zijn ontzettend onveilig. Want fietsers doen net alsof hun pad-van-alles volledig is doorgetrokken over de kruispunten en al het verkeer hen voorrang moet verlenen. Terwijl andere fietsers weer op de straat fietsen. Als automobilist moet je nog drie extra paar ogen hebben om op deze onoverzichtelijke kruisingen geen fout te maken. Het mooie is: omdat het een doorfietsroute en busroute betreft, kunnen fietsers ook daadwerkelijk voorrang krijgen op kruisingen (bron: swov.nl). Ook geldschieter provincie Zuid-Holland vindt dat fietsers op doorfietsroutes waar mogelijk voorrang moeten krijgen (bron: zuid-holland.nl). Want wat is een doorfietsroute als je niet kunt dóórfietsen?


Het lijkt een typisch poldermodelbesluit. Inwoners moeten immers inspraak kunnen hebben op de plannen en daarom hebben ‘team fietspad’ maar ook ‘team fietsstroken’ beide gelijk gekregen. Oplossing: een pad van alles. Of liever een pad van niks wat mij betreft. Door beide fietsmogelijkheden te behouden, wordt de situatie onduidelijk en onoverzichtelijk. Ik ben niet lid van ‘team fietspad’ of ‘team fietsstroken’ maar vooral voor duidelijkheid. Maak een keuze tussen beide, dan weten de weggebruikers tenminste waar ze aan toe zijn en wordt de weg veiliger.


Mitch Huisman
Inwoner van Reeuwijk-Brug