Afbeelding
Foto:

daar verschilden ze van mening.


Veel overeenkomsten, onvermijdelijke tegenstellingen

Rob van Hilten kijkt tevreden terug op het proces. Dat de deelnemers aan het comité het niet op álle gebieden eens zijn geworden, dat is niet erg. Sterker nog, dat zou heel onverwacht zijn. “Wat het belangrijkste is, is dat het proces ertoe heeft geleid dat de deelnemers bereid waren om de positie van de ander te zien. De discussie ging over de inhoud en het gesprek was van mens tot mens.”

Dat het advies op veel punten gezamenlijk tot stand is gekomen, is volgens Van Hilten te danken aan de inzet en discipline van de deelnemers. “Corona heeft het ons niet makkelijker gemaakt. De digitale bijeenkomsten hebben het proces vertraagd en het gevoel van gemeenschap was lastiger te creëren. Toch zijn we tot de bodem gegaan.”

Het rapport moet natuurlijk gevolgd worden door een daadwerkelijk huisvestingsproject. Van Hilten waarschuwt dat ook in dat proces communicatie en samenwerking prioriteit moeten hebben. “Ik had slechts een fractie van de inwoners van de gemeente in het comité, dus de kans dat er geen reactie komt op een nieuw plan, is nihil. Ik denk wel dat alle zorgen en belangen door het comité zijn besproken, gewogen en in het rapport zijn benoemd. Ook al was het comité geen volledig representatieve afspiegeling van de samenleving, ik heb er telkens rekening mee gehouden dat tegenstrijdige belangen werden benoemd, ook als dat de belangen van een minderheid waren.”

Het is aan de politiek om die belangen af te wegen. “Als dat met een goed proces gebeurt en iedereen wordt serieus genomen, ben ik ervan overtuigd dat je de bereidheid vindt om samen te werken en waar nodig in te schikken.”

Een boek gaat dicht

In de laatste krant van 2019 vertelde Bodegraver Levi Hogendoorn over zijn een jaar lange strijd tegen de manier waarop de gemeente een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten wilde plaatsen naast de wijk Weideveld. In deze eerste krant van 2021 kan worden bericht dat het rapport dat een nieuwe start symboliseert, af is. Levi was actief onderdeel van het participatietraject. “Voor mij zit het er nu op,” merkt hij op. “Na twee jaar gaat er een boek dicht. Ik heb eindelijk het gevoel dat er loon naar werken is.”

Ook Levi is tevreden met de uitkomst. “Ik denk wel dat er nu een heel goed, solide en sociaal plan ligt in plaats van een massaal verdienmodel. Het rapport geeft een goede borging om draagvlak en perspectief te kweken. Maar natuurlijk blijf ik het in de gaten houden!”

Tekst: Key Tengeler

[Kader]

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten. Info: www.fbjp.nl