Coronamaatregelen voor Tweede Kamerverkiezingen

Drie dagen stemmen en coronaproof stemlokalen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Alle stemlokalen kunnen coronaproof worden ingericht en iedereen krijgt drie dagen de mogelijkheid om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in plaats van één dag. 70-plussers kunnen ook per post stemmen. Op 17 maart, de laatste stemdag, moeten alle stemmen binnen zijn.

Alle stemlokalen zijn gecontroleerd op hun geschiktheid om de coronamaatregelen te kunnen handhaven. Ze moeten bijvoorbeeld een aparte ingang en uitgang hebben en het moet ten alle tijden mogelijk zijn 1,5 meter afstand te houden. Sommige van de gebruikelijke locaties zijn daarom afgevallen of vervangen door andere plekken (zie de tabel voor het overzicht.

Er hebben zich al 350 vrijwilligers gemeld om de stemlokalen te bemannen, precies genoeg. Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden om bij tellers een sneltest af te nemen.


Vervroegd stemmen of per post

Het is door de Rijksoverheid mogelijk gemaakt om het stemmen over drie dagen te verspreiden. Iedereen kan op 15, 16 of 17 maart zijn of haar stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op 15 en 16 maart zijn daarvoor zes locaties open, op 17 maart vijftien.

70-plussers en kwetsbare groepen worden in het bijzonder opgeroepen om op de dagen vóór 17 maart te komen stemmen. Voor 70-plussers is het daarnaast mogelijk om schriftelijk te stemmen. Doe dit wel tijdig! Alle stembiljetten moeten 17 maart binnen zijn, zodat op die dag alle stemmen kunnen worden geteld. "We willen geen Amerikaanse toestanden," lichtte burgemeester Christiaan van der Kamp toe.

Een andere mogelijkheid is om iemand te machtigen die voor u een stem kan uitbrengen. Dit kan ook een uitkomst zijn als u verkoudheidsklachten heeft. Regel de machtiging op tijd en voorkom besmetting tijdens het ophalen van het stembiljet.

"Ik vind het best spannend," gaf de burgemeester toe. "Ik zie slechte cijfers qua besmettingen, maar het democratisch proces moet doorgaan. Ik roep iedereen daarom op straks tijdens het stemmen alert te zijn: wees wijs, was je handen, houd afstand, neem eventueel je eigen potlood mee en blijf thuis bij klachten.”


Stemlocaties

Kijk voor een overzicht van de stemlokalen op www.kobr.nl/nieuws/algemeen/27148/drie-dagen-stemmen-en-coronaproof-stemlokalen.




Dorp
Maandag 15 maartDinsdag 16 maartWoensdag 17 maart
Bodegraven

Gemeentehuis

openopenopen

De Meent



open

Bij Everts

openopenopen

De Doortocht



open

Rijngaarde



open

Voetbalvereniging ESTO



open

De Sporthoeve (2 stemlokalen)

openopenopen

Hollandse Boerderij



open
Nieuwerbrug a/d Rijn

Het Wierickehuis



open
Driebruggen

Custwijc

open
open
Waarder

Huiskamer van Waarder


openopen
Reeuwijk-Dorp

Dorpshuis de Kaag



open
Reeuwijk-Brug

Zalencentrum de Brug (2 stemlokalen)

openopenopen

Sporthal de Meerkoet (2 stemlokalen)

open
Sluipwijk

Consistorie NH-Kerk



open